Председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбле се опасява, че може да има опити на чуждестранни участници да повлияят на предстоящите парламентарни избори в Германия, съобщава ДПА.

По негови думи опасността е "относително голяма".

"Знаем какво може да се направи с фалшиви новини. И от опита ни от минали избори в други страни знаем, че тук се води истинска пропагандна война", заяви той.

Шойбле посочи, че невинаги е ясно от кого точно идват атаките, а обичайните заподозрени в крайна сметка винаги отхвърлят обвиненията - дори когато има относително ясни уличаващи ги следи.

"Алтернатива за Германия" обяви предизборната платформа - излизане на Германия от ЕС

"Алтернатива за Германия" обяви предизборната платформа - излизане на Германия от ЕС

За първи път партията толкова ясно призовава Германия да напусне ЕС

"Това, което конкретно ме тревожи, е, че има относително голяма част от населението, която се информира - и това е законно - отчасти или основно от чужди медии", обясни председателят на Бундестага.

По негови думи обаче медии като руската RT "съвсем очевидно не са информационен канал, който дори се доближава до принципите на свободата на медиите", каза той. Състоянието на свобода на печата в страни като Русия или Турция също оказва влияние върху избирателите в Германия, категоричен бе той.

Следващите избори за федерален парламент в Германия са насрочени за 26 септември, като 78-годишният Шойбле планира да се кандидатира отново за поста.

Германия: Руските кибератаки срещу германски политици зачестяват

Германия: Руските кибератаки срещу германски политици зачестяват

Има риск това да повлияе върху парламентарните избори...