Германия ще изпрати 650 войници в Мали, за да подпомогне Франция в глобалната борба срещу тероризма. Това разкри военният министър на европейската страна Урсула фон дер Лайен, цитирана от „Франс прес”.

Министърът съобщи новината часове преди германския канцлер Ангела Меркел да посети Париж, където ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд, за да обсъдят взаимна подкрепа след терористичните атаки на 13 ноември във френската столица.

Ние ще и трябва да стоим твърдо до Франция, ще направим всичко каквото можем, за да помогнем в тази ситуация, изтъкна Лайен след обсъждания в Комисията по отбрана към германския парламент.

Тя поясни, че 650 войници ще бъдат изпратени в Мали, където ще се фокусират върху логистични и разузнавателни операции като част от мироопазващата мисия на ООН в африканската страна (MINUSMA).

Преди това Берлин разположи около 10 войници в африканската държава като част от мисията на ООН.

Военният министър разгледа въпроса за увеличаване на германския контингент през октомври.

Французите са много радостни, че ние увеличаваме ангажимента си там, поясни Урсула фон дер Лайен.

По думите й, ако международната мисия успее да създаде по-голяма стабилност в Мали, „французите няма повече да бъдат толкова обвързани в тази част на света”.

Около 1500 френски войници са разположени в Мали като част от борбата срещу свързани с „Ал Кайда” екстремистки групировки, които превзеха обширни северни райони на страната през 2012 година.

По-рано днес канцлерът на Германия обяви пред Бундестага, че Берлин ще покаже солидарност с Франция.