Четирима членове на ислямистката въоръжена групировка "Хамас" бяха задържани по подозрение, че са планирали атаки срещу еврейски институции в Европа, съобщи германската прокуратура в изявление в четвъртък, цитирана от "Ройтерс".

Трима от заподозрените са били задържани в Берлин, а друг е бил задържан в Нидерландия, според прокурорите.

Нидерландският гражданин Назих Р беше арестуван от полицията в Ротердам, докато родените в Ливан Абделхамид Ал А и Ибрахим Ел-Р, както и египетският гражданин Мохамед Б бяха арестувани в германската столица.

И четиримата са били дългогодишни членове на "Хамас" с тесни връзки с ръководството на военния клон на групировката, казаха прокурорите.

Абделхамид Ал А беше е получил нареждане от лидерите на "Хамас" в Ливан да се снабди с оръжие. Оръжията е трябвало да бъдат откарани в Берлин и да бъдат държани в готовност за потенциални терористични атаки срещу еврейски институции, казаха прокурорите.

"След ужасните атаки на "Хамас" срещу израелското население, атаките срещу евреи в еврейски институции също се увеличиха в нашата страна през последните седмици", каза германският министър на правосъдието Марко Бушман в изявление относно задържанията.

"Затова трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че евреите в нашата страна няма да се страхуват отново за безопасността си", каза той.

Европейските власти предупредиха за повишен риск от нападения от ислямисти, радикализирани от войната Израел-Хамас.

В Германия съдят разузнавач, шпионирал за Русия

В Германия съдят разузнавач, шпионирал за Русия

Обвиняемите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор