Германското правителство заплаши Русия с евентуални санкции, след като германската прокуратура обвини Русия, че е поръчала убийството на грузинец в парк в центъра на Берлин през миналата година, след като тя повдигна обвинения на заподозрян поръчков убиец за престъплението, което обтегна отношенията между двете страни, информира "Франс прес".

"Правителството си запазва правото да предприеме допълнителни стъпки", отбеляза говорителят на германското правителство в изявление, като добави, че Германия е приела случая "много сериозно".

Руската ФСБ с основна роля за убийството на грузинеца в Берлин

Руската ФСБ с основна роля за убийството на грузинеца в Берлин

Предполагаемият убиец е задържан от германските власти. Той е пътувал с руски паспорт

Берлин вече изгони двама руски дипломати заради убийството миналата година, което накара Москва от своя страна да изгони двама германски дипломати.

"На неизвестна дата преди 18 юли 2019 г. обвиняемият е получил заповедта от органите на централното правителство на Руската федерация за ликвидиране на грузинския гражданин от чеченски произход Торнике К.", се посочва в изявление на германската федерална прокуратура, в което името на убиеца се посочва като като Вадим К., наричан още Вадим С.

Жертвата, бивш чеченски командир, беше простреляна два пъти в главата от близко разстояние в парка Клайнер Тиергартен, който се намира на минути от германския парламент и канцлерството.

Германия оспори коментар на Путин за убийството на грузинец в Берлин

Германия оспори коментар на Путин за убийството на грузинец в Берлин

Германската прокуратура подозира, че зад убийството стоят руснаците или чеченците

След като жертвата е паднала на земята, обвиняемият е изстрелял още два изстрела в главата му, които са убили грузинеца на място.

В незабавна реакция на обвиненията, повдигнати от германските прокурори, правителството на канцлера Ангела Меркел предупреди, че може да предприеме допълнителни действия срещу Русия.

Изказвайки се във Виена, германският външен министър Хайко Маас заяви, че министерството му "днес отново привика руския посланик отново да изясни позицията ни на руската страна".

Руският президент Владимир Путин преди беше определил жертвата като "боец, много жесток и изцапан с кръв", който се е сражавал със сепаратисти срещу руските сили в Кавказ и също бил участвал в бомбени атентати в московското метро.

Москва също така заяви, че се стреми към екстрадицията му.

Убиецът на грузинеца Хангошвили в Берлин е имал поне един съучастник

Убиецът на грузинеца Хангошвили в Берлин е имал поне един съучастник

Пристигнал непосредствено преди убийството…

Британският разследващ сайт Bellingcat определи заподозрения като 54-годишният Вадим Красиков, който е израснал в Казахстан, когато страната беше част от Съветския съюз, преди да се премести в Сибир.

Русия години наред си навлича гнева на западните сили с действия от анексирането на Крим от Украйна до вмешателството в избори и подкрепата на правителството на Башар Асад в Сирия.