Германия противоречи на руския президент Владимир Путин. Берлин обяви, че не знае за молба на Русия за екстрадиране на грузинец, който беше убит в Берлин през август, информира "Ройтерс".

Миналата седмица Германия изгони двама служители на руското посолство в Берлин, като се аргументира, че Москва не сътрудничи задоволително на следствието.

Прокуратурата в Германия подозира Русия за убийството на грузински командос

Прокуратурата в Германия подозира Русия за убийството на грузински командос

Това може да засили напрежението между двете страни

В понеделник Путин описа жертвата като "жестока и кръвожадна личност", която се е била на страната на антируските сепаратисти в Чеченската република. Руският лидер каза също, че Германия е отклонила молба на Москва за екстрадирането му.

"Правителството не знае за руска молба за екстрадиция на жертвата на престъплението", обяви говорител на правосъдното министерство на Германия на пресконференция, след като беше запитан за коментара на Путин.

Русия отрече твъденията за участие в убийството на грузинския командос

Русия отрече твъденията за участие в убийството на грузинския командос

Това потвръди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Зелимхан Хангошвили беше застрелян в парк в Берлин през август, докато е отивал към джамия. Той е от руско-грузински произход.

Германската прокуратура подозира, че зад убийството стоят руснаците или чеченците. Москва отрича да е замесена и се закани да отговори на "недружелюбния" акт на Германия.

Канцлерът Ангела Меркел съобщи, че е казала пред Путин по време на срещата на Нормандската четворка в Париж, че Берлин очаква от Москва да предостави информация на следователите.

Някои германски министри обявиха, че обмислят допълнителни мерки срещу Русия.