Външният министър на Германия Хайко Маас предупреди срещу оттеглянето от газопровода "Северен поток-2" с Русия, след като някои германски депутати предложиха да се използва проекта, за да се накаже Москва за пленяването на украински военни кораби и техните екипажи в Керченския проток, съобщава "Ройтерс".

Анегрет Крамп-Каренбауер, която е кандидат за наследник на канцлера Ангела Меркел като ръководител на нейния Християндемократически съюз, заяви вчера, че една от възможностите е да се намали количеството газ, който ще тече през газопровода от Русия до Германия по дъното на Балтийско море.

Първият дипломат на Германия обаче, който е член на Социалдемократическата партия, която е коалиционен партньор на Меркел, коментира пред журналисти, че газопроводът, който е на стойност 11 млрд. долара, бил търговски проект, който ще продължи, дори ако германските компании се оттеглят от реализирането му.

Меркел увери Украйна: ЕС ще контролира "Северен поток-2"

Меркел увери Украйна: ЕС ще контролира "Северен поток-2"

ЕС щял да регулира обема на доставките през газопровода

Оттеглянето на политическата подкрепа би намалило способността на Берлин да оказва натиск част от газовите доставки да продължат да бъдат изпращани към Европа през Украйна, посочи Маас.

Проектът цели да удвои капацитета на съществуващия газопровод "Северен поток" от следващата година, заобикаляйки традиционните маршрути през Украйна, но Германия настоя, че Украйна трябва да продължи да играе роля - и да получава приходи - за транзита на газ през нейна територия.

Меркел през август гарантира обещание от руския президент Владимир Путин по въпроса, посочи Маас.

Полша предупреди: Русия може да нападне Украйна след строежа на "Северен поток-2"

Полша предупреди: Русия може да нападне Украйна след строежа на "Северен поток-2"

В Полша никой не вярвал на Германия, че проектът е само бизнес

"Оттеглянето от този проект би означавало също така оттегляне на това политическо искане", изтъкна германският външен министър, добавяйки: "Той все пак ще бъде построен, но няма да има никой, който да се застъпва за алтернативен транзит на газ през Украйна. Ето защо смятаме, че е важно да останем ангажирани политически."

САЩ, които също искат да изнасят газ за Европа, Украйна и редица източноевропейски страни, твърдят, че "Северен поток-2" ще навреди на Украйна и ще остави Германия зависима от Русия в продължение на десетилетия.

Юрген Хард, говорител за външната политика на депутатите от партията на Меркел в Бундестага, разкритикува лидерите на Г-20, че не са успели да държат Путин отговорен за неотдавнашните действия на Русия, въпреки опитите на Меркел в двустранни срещи.

Полша настоя Германия да се откаже от "Северен поток-2"

Полша настоя Германия да се откаже от "Северен поток-2"

"Този проект не трябва да бъде реализиран"

"Президентът Путин остана почти невредим с подновената си агресия срещу Украйна", коментира Хард.

Русия се противопоставя на международните призиви за освобождаване на трите украински кораба и техните екипажи, пленени на 25 ноември в Керченския проток близо до Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. Москва обвини 24-те моряци в незаконно пресичане на руската граница, което Украйна отрича.