Германското контраразузнаване обяви, че е засякло огромно увеличение на руските пропагандни и дезинформационни кампании, целящи да дестабилизират германското общество, както и целенасочени руски хакерски атаки срещу политически партии, съобщава "Ройтерс".

"Ние виждаме агресивен и нараснал кибершпионаж и кибероперации, които потенциално биха могли да застрашат представители на германското правителство, депутати и служители на демократични партии", отбеляза Ханс-Георг Маасен, който е ръководител на германската контраразузнавателна служба.

Маасен, който изтъкна подобни притеснения за опити на Русия да се меси в германските избори и в интервю за "Ройтерс" през миналия месец, коментирал, че имало все повече доказателства за подобни опити, като допълнил, че очаквали още хакерски атаки от руска страна.

Германското контраразузнаване е засякло голямо разнообразие от инструменти на руската пропаганда и "мащабно използване на финансови ресурси" за извършване на "дезинформационни" кампании, насочени към рускоговорящото население в Германия, политически движения, партии и други влиятелни лица.

Целта на Русия била да разпространява несигурност в обществото, "да отслаби или дестабилизира Федерална република Германия" и да укрепи екстремистки групировки и партии, да усложни работата на федералното правителство и да влияе на политическия диалог.

Германското контраразузнаване е засякло "поразително увеличение" на хакерските атаки, извършени от руската хакерска група "Fancy Bear", същите хакери, които са обвинявани за хакването на Демократическата партия на САЩ по-рано тази година и кибератаката срещу Бундестага през 2015 г.

Атаките са били насочени срещу германски партии и германски депутати, отбелязват от контраразунаването, добавяйки, че те са били извършени от руски държавни органи, които се представяли за "хактивисти".

"Пропагандата и дезинформацията, кибератаките, кибершпионажът и киберсаботажът са част от хибридната заплаха, пред която са изправени западните демокрации", подчерта Маасен.