Германското министерство на икономиката се стреми да намали износа за трети страни на стоки, които попадат под санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия, според документ на министерството, с който Ройтерс се е запознал.

Министерството иска да адаптира националните и европейските разпоредби, така че износът на стоки, които са важни за руската военна машина, към определени трети страни да бъде разрешен само ако са предоставени декларации за крайна употреба.

"Трябва да работим заедно, за да се противопоставим на тези дейности за заобикаляне на санкциите по-ефективно от преди, на национално и на европейско ниво", се казва в документа, който е от 22 февруари и излага план от 10 точки за предотвратяване на заобикалянето на ограниченията.

Според документа министерството иска да гарантира, че "умишлените нарушения на задължението за представяне на сертификати за крайна употреба ще бъдат криминално престъпление в цяла Европа".

Ще бъдат засилени дипломатическите усилия за търсене на сътрудничество от страните партньори и за информиране на компаниите и другите заинтересовани страни за рисковете от износ на санкционирани стоки, се казва в документа.

"Ние силно се застъпваме на ниво ЕС за създаването на регулаторна рамка, която да стимулира несътрудничещите юрисдикции да ни сътрудничат", казаха от министерството.

ЕС работи върху десетия пакет от санкции, оценен на стойност 11 милиарда евро, който вероятно ще включва за първи път забрана върху целия износ за седем ирански предприятия, за които се смята, че произвеждат артикули, използвани от Русия във войната.

Индия против нови санкции на Г-20 срещу Русия

Индия против нови санкции на Г-20 срещу Русия

Съществуващите мерки срещу Москва оказали негативно влияние върху света