Страните от ЕС не успяха в сряда да се споразумеят за новите санкции срещу Русия, които трябваше да бъдат въведени за една година от нахлуването на Москва в Украйна в петък, съобщиха за Ройтерс дипломатически източници от Брюксел.

Предложеният пакет включва ограничаване на търговията на стойност над 10 милиарда евро, според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Санкциите се очаква да включват забрана за внос в ЕС на руски каучук. Ще бъде наложена и забрана на износа от ЕС за Русия на техническо оборудване и резервни части, които Москва може да използва на бойното поле.

ЕК също иска 27-те страни от ЕС да проследяват по-добре руските активи на тяхна територия, докато блокът търси начини да ги използва, за да помогне за възстановяването на Украйна от войната. Някои държави обаче се противопоставиха на тази идея.

"Има няколко нерешени въпроса, включително относно каучука и задълженията за докладване на руските активи", каза един от източниците, които всички говориха при условие на анонимност поради поверителността на преговорите.

Нови разговори по въпроса предстоят в четвъртък, е съобщил един от източниците на агенцията.

Санкции срещу 62 руснаци и 28 фирми в 10-ия пакет на ЕС

Санкции срещу 62 руснаци и 28 фирми в 10-ия пакет на ЕС

В черния списък ще бъдат включени и три руски банки