Изтъкнати германски икономисти се противопоставиха на предложенията на френския президент Еманюел Макрон за реформа на еврозоната, отхвърляйки ги като рискови и посочвайки, че единният валутен блок не трябва да се превръща в съюз, в който се разпределят пасивите, съобщава "Ройтерс".

Макрон иска да се създаде отделен бюджет за еврозоната, да се назначи министър на финансите и да се превърне Европейският механизъм за стабилност, който е спасителният фонд за спешни случаи, в Европейски валутен фонд.

Групата икономисти от най-силната икономика в Европа включва Юрген Щарк, бивш член на управителния съвет на Европейската централна банка, който напусна през 2011 г. след скандал относно политиката на банката, и Ханс-Вернер Зин, който е бивш ръководител на влиятелния мозъчен тръст Ifo в Мюнхен.

Консерваторите искат да вържат ръцете на Меркел за реформата на Макрон в еврозоната

Консерваторите искат да вържат ръцете на Меркел за реформата на Макрон в еврозоната

Предложението ще бъде обсъдено на среща на блока във вторник

"Ние, 154 професори по икономика, предупреждаваме да не се разгръща европейският валутен и банков съюз в съюз на пасиви", пишат те във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Идеите, предложени от Макрон и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, "включват големи рискове за европейските граждани", добавят експертите. Юнкер заяви, че Европейският съюз трябва да има министри на икономиката и финансите.

Превръщането на Европейския механизъм за стабилност в общ защитен механизъм за банките би отслабило стимулите за банките и надзорните органи да се справят с лошите кредити, подчертават икономистите, добавяйки, че ако Европейският механизъм за стабилност се превърне в Европейски валутен фонд съгласно европейското законодателство, той може да бъде повлиян от страни, които не са част от еврозоната.

Социалдемократите натискат Меркел да ускори реформата на еврозоната

Социалдемократите натискат Меркел да ускори реформата на еврозоната

"Европа чака Германия повече от година"

Планираният Европейски инвестиционен фонд и друг за подкрепа на структурните реформи биха довели до "по-нататъшни трансфери и кредити за страните от еврозоната, които в миналото не успяха да извършат необходимите реформи", добавят икономистите.

А наличието на европейски финансов министър, който контролира средства, ще доведе, чрез диалог с Европейската централна банка, до още по-политизирана монетарна политика на централната банка, подкопавайки растежа и застрашавайки просперитета в Европа като цяло.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за укрепване на еврозоната и подкрепи предложенията на германския финансов министър, който е от Социалдемократическата партия, за превръщането на Европейския механизъм за стабилност в механизъм за справяне с лошите банки.

Но Меркел е категорична, че германците няма да поемат по-големи рискове и че отделните членове трябва да поемат отговорност за себе си в рамките на валутния съюз.

Не искаме България в еврозоната, обяви финансовият министър на Бавария

Не искаме България в еврозоната, обяви финансовият министър на Бавария

Християнсоциалният съюз е предупредил преди години Гърция да не се допуска в еврозоната