Независимият съвет на германското правителство от икономически съветници намали прогнозата си за растеж през 2020 г. за най-голямата икономика в Европа до под 1%, но заяви, че не вижда признаци на "широка и дълбока рецесия", съобщава АП.

В доклад, предоставен на канцлера Ангела Меркел, петчленният комитет прогнозира икономически растеж от 0,5% тази година и 0,9% през 2020 г. За сравнение, прогнозата през март бе за 0,8% тази година и 1,7% през следващата година.

Икономистите обясняват, че в момента не виждат нужда от стимулираща програма. Те допълват, че наложената от правителство спирачка за дълг, която ограничава новите заеми, позволява достатъчно пространство за маневриране, но предположиха, че политиката на правителството за поддържане на напълно балансиран бюджет може да бъде проблем, ако намаляването се задълбочи.

Германия изпада в рецесия

Германия изпада в рецесия

Ifo намали прогнозата за икономическия ръст тази година до 0,5 на сто от 0,6%

Икономиката се сви леко през второто тримесечие на тази година и се смята, че тя се е свила още повече през третото тримесечие, което би довело до техническа рецесия. Докладът от сряда предполага вероятен спад от 0,1% и че няма признак за "силно възраждане" през четвъртото тримесечие.

Официалните данни за представянето на икономиката за третото тримесечие се очакват на 14 ноември. Докладът отбелязва, че докато германската промишленост е в рецесия, секторът на услугите е стабилен.

Немските индустриални данни често са разочароващи през последните месеци, въпреки че данните за поръчки от фабриките за септември, пуснати по-рано в сряда, показват ръст от 1,3% през септември в сравнение с предходния месец, след два последователни спада.

Докладът на икономистите предупреждава, че Брекзит без сделка все още може да откъсне 0,3% от германския растеж през следващата година, като го намали до 0,6%.

Германската икономика се сви и забави растежа на всички в еврозоната

Германската икономика се сви и забави растежа на всички в еврозоната

А пазарът на облигации в САЩ предупреждава за рецесия