Германските власти заявиха, че са задържали огромна суперяхта в Хамбург, съобщава Асошиейтед прес. Те са установили, че тя принадлежи на сестрата на руския олигарх Алишер Усманов.

Федералната служба на криминалната полиция заяви, че след "обстойни разследвания" и въпреки "офшорно укриване" е успяла да установи, че собственикът е Гюлбахор Исмаилова, сестрата на Усманов.

Суперяхтата Dilbar е маркирана на Каймановите острови и е регистрирана в холдингова компания в Малта, две банкови убежища, където глобалните свръхбогати често паркират богатството си. Яхтата беше пусната на пазара през 2016 г. на отчетена цена от над 648 милиона долара.

Германската полиция съобщи, че германските власти са работили в Брюксел, за да гарантират, че санкциите на Европейския съюз се прилагат спрямо собственика. Яхтата вече не може да се продава, отдава под наем или товарене.

САЩ и ЕС миналия месец обявиха икономически санкции срещу руски олигарси, включително и Усманов, заради връзките му с руския президент Владимир Путин и в отмъщение за инвазията в Украйна.

Италианската  полиция конфискува луксозни яхти на руски олигарси

Италианската полиция конфискува луксозни яхти на руски олигарси

Заради нападението на Москва срещу Украйна...