Германските военни се нуждаят от пето поколение изтребители, за да заменят "Торнадо", съобщава шефът на щаба на военновъздушните сили, цитиран от "Ройтерс".

Нужни са им изтребители, които трудно могат да бъдат открити от вражески радари и могат да нападнат цели от голямо разстояние. Генерал-лейтенант Карл Мюлнер, в ено от най-ясните му публични изявления досега свързано с програмата за замяна на "Торнадо" посочва предпочитания към F-35 на Lockheed Martin Corp, единственият западен самолет, който отговаря на тези изисквания.

ВВС миналия месец поискаха официално информация за F-35, F-15 и F/A-18E/F и двата на Boeing Co, както и European Typhoon Eurofighter, тъй като започва замяната на своите 85 "Торнадо", които ще излязат от употреба около 2030 година.

Програмата може да струва около 20 милиарда евро. Мюлнер коментира че Германия ще трябва да закупи заместител, който може да влезе в експлоатация около 2025 г., за по-плавен преход с "Торнадо".

Самолетът трябва да е "стелт технология, способен да идентифицира и да достига цели от голямо разстояние. Това трябва да бъде самолет от пета поколение, за да отговори на целия спектър от нашите нужди", допълни Мюлнер.

Много германски съюзници в Европа, включително Норвегия, Холандия, Великобритания, Италия, Турция и Дания са избрали F-35, а някои са получили първоначални доставки. Очаква се Белгия да вземе решение през следващата година.

Покупката на около 100 самолета би помогнала на германската индустрия да получи приличен дял от работата по програмата.

Мюлнер заяви също, че подкрепя силно френско-германския план за разработване на наследник на своите 140 Eurofighter Typhoon, построени от британската компания BAE Systems Plc, италианските "Леонардо" и Еърбъс.

Проектът ще спомогне за запазването на технологичните умения в Европа и ще позволи на Европа да развие своята собствена стелт технология, допълва Мюлнер.

ЕС подготвя военен Шенген за войските на континента

ЕС подготвя военен Шенген за войските на континента

Най-големият скок в отбранителната политика на ЕС от десетилетия насам

Мюлнер добави, че германските военновъздушни сили също са поели ангажимент към НАТО да осигурят 14 самолета за електронна война до средата на следващото десетилетие, което означава, че вероятно ще трябва да купи около 20 такива самолета.

Възможни кандидати могат да бъдат Boeing EA-18 Growler, модифициран транспортен самолет A400M  или модифицирана Eurofighter, коментират експерти.