Федералната разузнавателна служба (БНД) знае много, но нейният директор рядко говори публично. Освен когато иска да предаде послание, отбелязва германският вестник "Зюддойче цайтунг". В интервю за изданието ръководителят на БНД Бруно Кал предупреди за възраждане на ислямисткия терор.

Според ръководителя на германското разузнаване 20 години след нападенията на 11 септември няма причина да се смята, че ислямисткият тероризъм е под контрол.

"Наистина не сме преживявали такива мащабни събития като терористичните атаки в Съединените щати. Но оттогава ислямисткият тероризъм се е развил и е коствал много животи. Броят на терористите и тяхната опасност се е увеличила. Това става и след успехите над Запада над Ислямска държава в Близкия изток.

Германия осъди лидер на "Ислямска държава" на 10 г. и 6 месеца затвор

Германия осъди лидер на "Ислямска държава" на 10 г. и 6 месеца затвор

Иракски проповедник, който се счита за лидер на "Ислямска държава"

Двете основни ислямистки фракции "Ал Кайда" и "Ислямска държава" все още съществуват.

Ирак и Сирия все още трябва да се разглеждат като райони "Ислямска държава".

Тя е много активна там, дори и след загуби за териториите си. Това не я ограничава обаче да планира нови атентати или да "дава благословията си" за нови ислямистки формирования по света.

"Ислямска държава" продължава да е знаме за радикалния терор, който се заражда в исляма.

Сирия и Русия заловиха голямо количество оръжие на "Ислямска държава"

Сирия и Русия заловиха голямо количество оръжие на "Ислямска държава"

В южните сирийски провинции Хомс и Дейр ез Зор

В Сахел "Ислямска държава" всъщност упражнява териториален контрол, а структурата ѝ се разраства в други региони на Африка. Именно това беше причината за намесата на Европа - да се спре разпространението на терора, отбелязва шефът на БНД.

Местната държавна власт се оттегля. Ето защо Европа трябва да направи всичко възможно, за да спре този процес. Това се отнася и за Буркина Фасо, Нигер и до известна степен Нигерия.

Трябва да се уверим, че терорът на Сахел не се придвижва по-на юг до брега на Гвинейския залив. Германският канцлер и френският президент говорят за интернационализацията на взаимодействието в Сахел.

Тази тежест не трябва да лежи върху плещите само на една държава. не можем да позволим на засегнатите страни да търсят помощ другаде, като Русия. Затова трябва да изнасяме безопасност, без да се повтарят грешки, каза Бруно Кал.

Падна важен бастион на Ислямска държава в Ирак

Падна важен бастион на Ислямска държава в Ирак

Били са открити и секретни документи

Ислямска държава все още не е изгубила възможността да извършва атентати в Афганистан и Сирия. Гражданската война в Дамаск помага за увеличаването на нейното влияние в Близкия изток.

В Сирия, преди гражданската война, всички религиозни сили и съперничещи групи бяха сдържани с цената на брутална полицейска държава, система на репресии.

В наши дни процесите в Сирия се управляват отвън - Русия, Турция, Иран и, разбира се, САЩ.

„Ислямска държава” се реорганизира в Ирак

„Ислямска държава” се реорганизира в Ирак

ДАЕШ се реорганизира и атаките на групировката се увеличават

Ние не приемаме ислямисткия тероризъм като част от нашия свят, но трябва да сме готови за него. В момента нямаме основания да твърдим, че опасността е отминала, предупреди ръководителят на германската разузнавателна служба.

*Със съкращения