Има все повече индикации, че ДАЕШ ("Ислямска държава") се реорганизира в Ирак две години след изгубването на последната си територия в страната.

Представители на кюрдското разузнаване и на западни служби съобщиха пред Би Би Си, че ДАЕШ се реорганизира и атаките на групировката се увеличават. Сега екстремистите са по-добре подготвени и по-опасни от "Ал Кайда", според Лахур Талабани, директорът на службата за разузнаване и борба с тероризма на Иракски Кюрдистан.

Пореден протест в Ирак преди избора на нов премиер

Пореден протест в Ирак преди избора на нов премиер

Антиправителствените митинги разтърсват Багдад и шиитското мнозинство от октомври

"Те имат по-добра техника, по-добри тактики и много повече пари в наличност. Те имат възможност да купуват автомобили, оръжия, снабдяване с храна и техника. Технологично те са по-схватливи. По-трудно е справянето с тях. Те са като "Ал Кайда" на стероиди", обясни Талабани.

В базата си в Сулеймания, Северен Ирак, той отбеляза, че през последните 12 месеца е изградена организация върху руйните на халифата. По думите му различен вид "Ислямска държава" се е появила, която повече не иска да контролира територия, за да не се превръща в мишена. Вместо това екстремистите са се базирали в планините Хамрин в Ирак.

Откриха масов гроб с 643 цивилни в Ирак

Откриха масов гроб с 643 цивилни в Ирак

Вероятно са от племето Ал Мухамда, има и деца

Сега това е центърът на "Ислямска държава". Много е трудно иракската армия да установи контрол. Има много пещери и скривалища, каза Талабани. Разузнавачът предупреди, че ДАЕШ е подхранван от размириците в Багдад.

"Ако имаме политическа нестабилност", смята той, "това е рай или предсрочна Коледа за ДАЕШ".

Екстремистите също се възползват от обтегнатите отношения между Багдад и кюрдското регионално правителство след референдума за независимост на кюрдите през 2017 г. Има голяма територия в Северен Ирак между кюрдските сили и иракската армия, която според Талабани е запълнена само от ДАЕШ.

Десетки убити и ранени при атака в Ирак

Десетки убити и ранени при атака в Ирак

Нито една групировка не е поела отговорност

Според кюрдското разузнаване групировката се е подсилила със 100 бойци от Сирия, включително чужденци с експлозиви за самоубийствени атаки.

Кюрдски разузнавачи са изчислили, че ДАЕШ има 4000-5000 екстремисти и подобен брой спящи клетки и поддръжници.