Хиляди иракчани излязоха на улицата в неделя на пореден протест. Около полунощ се очаква да стане ясен временният премиер, предаде VOA News.

Антиправителствените митинги разтърсват Багдад и шиитското мнозинство от октомври. Демонстрантите протестират срещу корупцията, лошите услуги и липсата на работни места.

Протестиращите призоваха за прекратяване на политическата система, наложена след американската инвазия през 2003 година.

Парламентът в Ирак заседава по оставката на премиера, протестите не стихват

Парламентът в Ирак заседава по оставката на премиера, протестите не стихват

Искания за цялостна смяна на властта...

Премиерът Адел Абдул Махди подаде оставка в петък.

Президентът Бархам Салих и парламентът оттогава пропуснаха няколко срока за назначаване на нов министър-председател.

Махди и неговото правителство се съгласиха да останат на власт, докато не бъде одобрен нов министър-председател.

Оставката на Махди обаче не успя да задоволи протестиращите, които заявиха, че не е достатъчно само нов премиер да дойде на власт.  Те искат промени в цялата политическа система, която сега считат за ​​корумпирана.

Протестиращите в неделя отказаха вероятния избор за новия временен министър-председател, бившия министър на висшето образование Кусей ал Сухайл, който е против критиците за връзките си с Иран. Демонстрантите категорично отхвърлят кандидатурата му заедно с всички други потенциални кандидати, които са част от правителството от 2003 г.

Премиерът на Ирак Адел Абдул Махди подава оставка

Премиерът на Ирак Адел Абдул Махди подава оставка

След като аятолах Ал Систани го призова

Най-малко 460 души загинаха, а десетки хиляди други бяха ранени след демонстрациите, избухнали през октомври в Багдад и районите с мнозинство шиити в Южен Ирак.