Днес парламентът на Ирак се събира на извънредно заседание, за да се произнесе по оставката на премиера Адел Абдул Махди, съобщават информационните агенции.

По-рано Махди заяви, че подава оставка и призова колкото може по-бързо да бъде утвърден негов приемник на премиерския пост, за да стихнат протестите в страната.

След изявлението, с което той обяви оттеглянето си, при масовите акции в Ирак са убити трима протестиращи, а най-малко 58 са ранени, съобщава агенция AP.

Премиерът на Ирак предупреждава за голяма конспирация срещу законната власт

Премиерът на Ирак предупреждава за голяма конспирация срещу законната власт

Властите освобождаването 2500 души, арестувани по време на демонстрации

Демонстрациите продължават, въпреки оставката на премиера. На 30 ноември, събота, в Багдад и южните части на Ирак демонстрантите отново излязоха по улиците и поискаха цялостна смяна на властта. В Ел Наджаф протестиращите подпалиха вход на храм, полицията употреби сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Сегашната вълна от антиправителствени протести, която започна през октомври, е най-голямата от 2003 г. насам, когато беше свален Саддам Хюсеин. През от началото месеците на протестите пострадаха хиляди хора, най-малко 500 загинаха.