Украйна е заплашена от значителни териториални загуби до края на годината - това се посочва в песимистичен доклад на разузнавателните служби на Германия, който обсъжда Die Welt в днешния ден.

Изданието се позовава на оценката, с която разполага "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" (F.A.S.), и която обрисува все по-мрачна обща картина за Украйна в разултат на руско превъдходство.

Родерих Кисеветер (ХДС) вижда в това песимизъм, докато Ралф Щегнер (СДП) смята, че оценката му се е потвърдила. Новата, песимистична картина на ситуацията от западните разузнавателни служби относно войната в Украйна беше приета отчасти с одобрение, а отчасти със скептицизъм от германските депутати.

Родерих Кисеветер (ХДС), заместник-председател на парламентарната комисия за контрол на разузнавателните служби, потвърждава, че Украйна има проблеми с боеприпасите и мобилизацията. Той обаче заявява също така, че в момента се "разпространяват песимистични образи на ситуацията", очевидно с цел "да се внуши, че положението е безнадеждно и че военната подкрепа вече не е от полза". Целта е "фино, но жестоко" да се окаже натиск върху Киев да "отстъпи територия".

ISW: Интересува ли се всъщност Путин от мирни преговори с Украйна?

ISW: Интересува ли се всъщност Путин от мирни преговори с Украйна?

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната

Депутатът от СДП Ралф Щегнер, който също е член на комисията, заяви, че "по същество" оценката на службите е правилна и съвпада с това, което знае.

Печелене на време - чрез отстъпване на територии? Въпрос към този подход поставя Die Welt? 

В оценката на разузнавателните служби се посочва, че не се очаква Киев да успее да "възвърне инициативата" до 2024 г. До края на годината Украйна вероятно ще претърпи и "значително по-големи териториални загуби", отколкото през месеците след януари.

Докладът отчита, че руската артилерия е значително по-силна от тази на украинците и Русия е успяла да "компенсира" загубите си. От друга страна, Киев не е в състояние да мобилизира достатъчно нови войници, за да компенсира загубите и да създаде резерви. Новите правила за мобилизация ще "окажат влияние едва в края на лятото" и защото новобранците първо трябва да бъдат обучени.

Според тази оценка очакваните териториални загуби на Украйна са следствие от настоящата "отбранителна ориентация на украинските въоръжени сили и свързаните с нея действия със закъснение". Украйна се стреми да пести личен състав и в момента "печели време, като се отказва от територии". Киев се надява да спечели време, за да може да проведе мобилизация и за да възстанови собствения си военнопромишлен комплекс. Въздушните удари на Русия именно по военнопромишления комплекс обаче могат да се превърнат в проблем.

Кисеветер коментира тази оценка, като според него Украйна може да продължи да побеждава, но всяко забавяне на подкрепата от страна на Германия и други държави ще направи това по-трудно и ще доведе до повече загуби.

Наративът за безнадеждността на съпротивата може да бъде преодолян само ако лозунгът на канцлера Олаф Шолц, че на Украйна ще се помага "толкова дълго, колкото е необходимо", бъде заменен с подход "всички в играта". Например на Украйна да бъде позволено да атакува със западни оръжия руски "производствени мощности", "складове" и "места за съхранение" в самата Русия. Червените линии трябваше да изчезнат, а производството на оръжие да бъде стимулирано.

Die Welt припомня, че и наскоро Антон Хофрайтер (Зелените) призова да се позволи на Украйна да използва западни оръжия за атакува цели на руска територия. Той също така призова за създаване на европейски фонд за отбрана в размер на 500 млрд. евро.

The Economist: Столтенберг призова за удари по военни цели в Русия

The Economist: Столтенберг призова за удари по военни цели в Русия

Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и важна страна членка на алианса - САЩ