По-голямата част от германците оценяват положително дългосрочната дейност на Ангела Меркел като канцлер на Федерална република Германия. Това се доказва от резултатите от проучване, цитирано от АРД.

В проучването, проведено от 2 до 4 август, са участвали 1312 души на възраст над 18 години. Според него 75% от анкетираните смятат, че през последните 16 години Меркел се е показала като мъдър канцлер. В същото време само 20% от жителите на ФРГ изразиха противоположната гледна точка.

Освен това, както установиха социолозите, 78% от анкетираните казаха, че Меркел е доста компетентен политик, 77% я нарекоха силен лидер, а 71% смятат, че настоящият шеф на германското правителство заслужава доверие.

Меркел разказа за деня след оставката си

Меркел разказа за деня след оставката си

Разкритие на "Шпигел"

Новият германски канцлер ще бъде определен от резултатите от изборите за Бундестаг, които ще се проведат на 26 септември. Ръководителят на правителството ще бъде номиниран от партията, която ще спечели най -много гласове и ще ръководи коалицията.

Понастоящем Зелените отстъпват по популярност на блока на Християндемократическия и Християнско -социалния съюз. Социалдемократическата партия на Германия е на трето място.

Кандидатът за канцлер от Християндемократическия съюз (ХДС) е Армин Лашет, от Зелените - Аналена Бербок, от Социалдемократическата партия на Германия (СПД) - Олаф Шолц.