"По-рано тази година базираната в Ню Йорк компания за политически консултации Eurasia Group предупреди за десетте най-големи геополитически рискове за 2021 г. В допълнение към социалната поляризация на Америка, социалните последици от пандемията, изменението на климата и китайско-американското напрежение, авторите изброиха рисковете и предстоящото напускане на германския канцлер след изборите за Бундестага през месец септември ", коментира швейцарският вестник "Нойе Цюрихер цайтунг".

"Благодарение на Ангела Меркел Европейският съюз запази целостта си по време на кризата с Covid-19", се казва в изследването. Канцлерът е осигурил прилагането на Европейския фонд за икономическо възстановяване в размер на 750 милиарда евро. Сега общността на държавите се сблъсква с вакуум на властта, който френският президент Еманюел Макрон не може сам да запълни.

Меркел настоява: ЕС трябва да се стреми към пряк контакт с Путин

Меркел настоява: ЕС трябва да се стреми към пряк контакт с Путин

"Не е достатъчно американският президент да разговаря с руския президент"

Европейският популизъм ще се събуди от хибернацията си. Вероятни са нови битки за разпределението на средства между икономически силни и слаби страни-членки на ЕС. А своенравната Турция ще бъде много по-трудно да се укротява без Меркел като "силен преговарящ".

"Напускането на Меркел риск ли е за европейската сигурност? Несъмнено Меркел, която е на поста си от 2005 г. и по този начин е най-дългогодишният европейски лидер, остави своя отпечатък върху континента", казва журналистът Даниел Стайнфорт.

Преди всичко това е свързано, че Меркел ръководеше толкова дълго икономически най-силната и най-населената държава-членка от ЕС. Мнозина в Брюксел отбелязват заслугата на канцлера за това, че е запазила ЕС от колапс в трудни години. Има ли буря в ЕС сега само защото пилотът в Берлин слиза от кораба? "

Меркел получи втора доза ваксина на Moderna, първата беше с AstraZeneca

Меркел получи втора доза ваксина на Moderna, първата беше с AstraZeneca

Британската ваксина претърпя фиаско в ЕС

Когато Меркел напусне европейската сцена, тя няма да остави зад себе си ЕС, който е в мир със себе си. Дълбоките кризи от последните години - кризата с еврото през 2010 г., миграционната криза от 2015 г. и кризата Covid-19, която започна през 2020 г. - не бяха преодолени, но в най-добрия случай стабилизирани. Присъединяването на Крим от Русия и "Брекзит" все още отеква. Напоследък в някои държави-членки на ЕС конфликтът относно принципа на върховенството на закона ескалира, отбелязва вестникът.

Меркел очаква голяма финансова помощ за производство на чипове в Германия

Меркел очаква голяма финансова помощ за производство на чипове в Германия

Германия е преминала през икономическата криза плавно и възстановяването се движи бързо

Сплотен ЕС, функциониращ европейски единен пазар отдавна са държавни цели на Германия. Всеки друг правителствен ръководител вероятно би взел същото решение. Но какви други идеи имаше Ангела Меркел за Европа, остава странно неясно и до днес, загрижени само за управление на дефицита и предотвратяване на нещо по-лошо? Евродепутатите Ламсдорф и Булман се оплакват, че на канцлера липсва политически компас и никога не е разработил визия за бъдещето на Европа, коментира "Нойе Цюрихер цаитунг".

* Със съкращения