Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че производството на микрочипове в страната може да се нуждае от финансова помощ от правителството.

Производството на чипове в Азия е по-евтино, отколкото в Европа, уточни тя на събитието за Деня на индустрията на Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), като добави, че през следващите няколко години правителството ще трябва да похарчи "колосални суми", за да подкрепи индустрията на страната.

Меркел също така отбеляза, че Германия е преминала през икономическата криза, причинена от пандемията на коронавируса, "плавно" и че възстановяването се движи бързо.

По-рано Меркел изрази загриженост, че Европа не може да произвежда чипове и батерии, които са ѝ необходими, за да се конкурира за производството на автомобили, както и за разработването на интелигентни уреди.

В надпреварата за квантови компютри Германия получи тласък от IBM

В надпреварата за квантови компютри Германия получи тласък от IBM

Меркел: Ключова роля страната да запази технологичен и цифров суверенитет, САЩ и Китай вече инвестират много

"Германската държава ще трябва да инвестира гигантски суми в индустрията, за да остане конкурентоспособна в високотехнологичните сектори, тъй като пандемията на коронавируса отстъпва и светът преминава към чиста енергия", коментира Меркел, цитирана от "Ройтерс".

"Част от държавната помощ ще трябва да бъде на целия континент. Има много области, в които няма да можем да продължим напред без държавни пари", обясни Меркел, която не се кандидатира за пети мандат на изборите през септември. "Без държавна помощ разширяването на производството на микрочипове в Европа няма да бъде възможно."

Меркел също така заяви, че след програмите за спасяване и стимулиране, необходими за смекчаване на ефекта от пандемията върху най-голямата европейска икономика, публичните финанси трябва да бъдат поставени в ред през следващите години.

Кандидатът на консерваторите на Меркел, който ще я наследи като канцлер, Армин Лаше, каза на конференцията, че е важно Германия да остане голяма индустриална държава, въпреки че прави преход към нулеви емисии на парникови газове.

"След 20 години все още ще имаме стоманена, химическа, стъкларска, автомобилна индустрия и все още сме неутрални по отношение на климата", каза той.

След пандемията трябва да се намали бюрокрацията, за да се позволи на фирмите да бъдат по-динамични, каза Лаше, ден след представянето на предизборната програма на консерваторите.

Той повтори, че сега не е моментът за вдигане на данъка, тъй като подобен ход би попречил на икономическото възстановяване, но каза, че също няма възможност за намаляване на данъците.