Повече от половината германци смятат, че Европа може да се отбранява без военна подкрепа от САЩ. Това показва ново социологическо допитване, по-малко от две седмици след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че може да оттегли подкрепата за Европа, припомня "Ройтерс".

Само 37 процента от анкетираните са заявили, че смятат, че Европа е зависима от военната помощ на САЩ.

Тръмп обяви победа: САЩ остават в НАТО

Тръмп обяви победа: САЩ остават в НАТО

Успяхме да убедим страните членки на НАТО да увеличат разходите

Проучването не е установило значителна разлика между източногерманските региони и западните области, които имат по-силни исторически връзки със САЩ. На изток 60 на сто смятат, че Европа не се нуждае от Вашингтон, а на запад - 55 на сто.

Тръмп даде ултиматум на европейските съюзници на 12 юли, предупреждавайки на срещата на върха на НАТО, че САЩ могат да оттеглят подкрепата си, ако Европа не споделя повече от "несправедливата тежест" върху американските данъкоплатци при финансирането на алианса.

В остра критика към германския канцлер Ангела Меркел, той също така нарече Германия "пленник" на Москва, защото, заяви той, Берлин подкрепи газопровода "Северен поток-2", свързващ Германия и Русия през Балтийско море.

Около 84 процента от анкетираните са изтъкнали, че коментарите на Тръмп, че Русия контролира Германия, са "напълно абсурдни", както показва проучването, в което са участвали 1004 германци.

Още повече - 92 процента - са изтъкнали, че подозират, че мотивът на Тръмп да направи коментарите е преди всичко да подкрепи продажбите на американски втечнен газ в Европа и Германия.

Две трети от респондентите са посочили, че подкрепят изграждането на "Северен поток-2", защото ще помогне на Германия да си осигури по-надеждни доставки на природен газ.