В понеделник в 50 германски града ще има масови демонстрации срещу планираното транспортиране на ядрени отпадъци през територията на страната, насрочено за средата на декември. Очаква се в протестите да участват стотици хиляди германци, съобщи кореспондент на БНР.

Организаторите на протестите искат с акцията си да информират възможно най-много хора в света непрекъснатата заплаха, която представлява ядрената технология за човечеството.

Протестите ще бъдат не само срещу транспортирането на ядрени отпадъци, но и срещу удължаването на срока на функциониране на германските ядрени централи.

През следващите дни ще има блокади и протестни шествия по маршрута на транспортиране радиоактивните отпадъци до Люблин, Метленбург и Маяк в Русия.

Най- голямата демонстрация ще бъде в неделя - 12 декември, преди тръгването на радиоактивния товар. Там се очакват най-малко 3000 души, а понеделник- 13 декември, ще има протести край временното депо за радиоактивни отпадъци "Ахаус" в провинция Северен Рейн - Вестфалия.