Бившият делови партньор на Пол Манафорт - Рик Гейтс, призна пред съда редица престъпления, които е извършил заедно от двамата, предадоха информационните агенции.

Припомняме, във федералния съд в Александрия, щата Вирджиния, през миналата седмица започна процесът срещу Пол Манафорт - ексшефа на изборния щаб на Доналд Тръмп. Гейтс е ключов свидетел по делото. По-рано беше съобщено, че петима души са сключили сделка с правосъдието да направят признания срещу съдебен имунитет.

Петима свидетели срещу Манафорт получават имунитет

Петима свидетели срещу Манафорт получават имунитет

Адвокатите поискаха отлагане на делото...

Рик Гейтс призна, че двамата с Манафорт са укрили от американските власти свои сметки в 15 чуждестранни банки, осъзнавайки, че действията им са незаконни.

Парите по тези сметки са идвали от "консултации" за проруски политици в Украйна. Междувременно Манафорт не е имал регистрация в САЩ за тази своя дейност.
Уточнява се, че лобистът е работил за бившия украински президент Виктор Янукович, който впоследствие избяга в Русия. Появиха се информации, че го е съветвал да обвинява опозицията във "фашизъм" - теза, която последователно се тиражира от руската страна.
По данни на спецпрокурора Робърт Мълър, Манафорт е получил над 60 милиона долара за услугите, които е извършвал за Янукович и неговата Партия на регионите.

Манафорт открил повече от 30 банкови сметки в три държави

Манафорт открил повече от 30 банкови сметки в три държави

Това съобщи федералната прокуратура на САЩ на първия ден на започналия вчера процес

Рик Гейтс посочи още, че Манафорт го е инструктирал да представя доходите от чужбина като заеми, тъй като така се намалява данъчното облагане върху тях.
Същевременно свидетелят призна, че имайки достъп до сметките на деловия си партньор, е присвоил от тях стотици хиляди долари.

Счетоводителката на Манафорт е фалшифицирала документи по негово нареждане

Счетоводителката на Манафорт е фалшифицирала документи по негово нареждане

Синди Лапорта сключи сделка със съда и призна...