Турция и Германия са "два много важни съюзника" и определението на германския парламент на убийствата през Първата световна война на арменци от османски сили като геноцид няма да унищожи техните отношения. Това обяви турският министър-председател, цитиран от „Франс прес”.

„Германия и Турция са два много важни съюзника. Никой не трябва да очаква, че отношенията изведнъж ще се развалят напълно заради това решение или подобни решения”, коментира Бинали Йълдъръм по време на пресконференция, като допълни: „Това не означава обаче, че ние няма да реагираме, че няма да обелим дума.”

Коментарите на турския премиер идват ден, след като Турция реагира с гняв на гласуването в Бундестага, отзовавайки посланика си в Германия за консултации и заплашвайки с допълнителни мерки.

Долната камара на германския парламент в четвъртък с почти пълно единодушие одобри правно необвързваща резолюция за кланетата през 1915-1916 г., като само един депутат се обяви против, в ход, докосващ оголен нерв в отношенията между Турция и Европа.