Американски и иракски официални лица смятат, че главатарят на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади е изоставил оперативните командири с непримирими последователи да се бият за Мосул, а сега се криел в пустинята, съсредоточавайки се основно върху собственото си оцеляване, съобщава "Ройтерс".

Не е възможно да се потвърди местонахождението на "халифа" на "Ислямска държава", който се самообяви за владетел на всички мюсюлмани от Голямата джамия в Мосул, след като подчинените му скорострелно превзеха обширни територии в Северен Ирак през 2014 г.

Но американски и иракски разузнавателни източници твърдят, че липсата на официална комуникация от страна на ръководството на групировката и загубата на територии в Мосул показват, че той е изоставил града, който е най-населеният, който ДАЕШ някога са контролирали.

Той доказа, че е неуловима цел, рядко използвайки комуникации, които могат да бъдат следени, и движейки се постоянно, често многократно само в рамките на едно денонощие, допълват източниците.

От техните опити да го проследят те смятат, че се укрива най-вече сред цивилни, които му симпатизират в познати пустинни села, отколкото сред бойци в техните казарми в населени райони, където има боеве.

В пика на своята мощ преди две години ДАЕШ управляваха милиони хора на територия от Северна Сирия, през градове и села в долините на реките Тигър и Ефрат до покрайнините на иракската столица Багдад.

Подкрепяните от САЩ иракски сили започнаха операция преди пет месеца за отвоюването на Мосул, град поне четири пъти по-голям в сравнение с всеки друг под контрола на джихадистите. Битката за Мосул се бави, отчасти защото стотици хиляди цивилни остават в града.

Източниците от разузнаването изтъкват, че отчетеният рязък спад на публикации на ДАЕШ в социалните мрежи е доказателство, че Багдади и приближените му са станали все по-изолирани.

Самият Багдади не е разпространявал записана реч от началото на ноември, две седмици след началото на битката за Мосул, когато той призова последователите си да се бият с "неверниците" и "да потекат реки от кръв от тях".