Външните министри на Европейския съюз единодушно дадоха на французина Мишел Барние зелена светлина да започне, както те предупредиха, "много трудните" преговори с Великобритания за излизането ѝ от Общността, съобщава "Франс прес".

Очаква се преговорите да започнат чак в средата на юни след парламентарните избори в Обединеното кралство, но двете преговарящи страни вече са в конфликт във връзка с основни въпроси, включително относно разходите за излизането на Великобритания.

Преговорите за Брекзит може да станат невъзможни, предупреди Туск

Преговорите за Брекзит може да станат невъзможни, предупреди Туск

Ако емоциите излязат извън контрол, разговорите ще станат невъзможни

Бивш еврокомисар и външен министър на Франция Барние ще проведе преговорите от името на останалите 27 страни членки на ЕС през следващите две години.

Той ще се сблъска с британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис, който предупреди през уикенда, че Лондон може да се отдръпне от преговорите, ако Брюксел настоява за сметка по развода в размер на 100 млрд. евро.

"27-те страни членки на ЕС тъкмо взеха с единодушие решение, разрешаващо започването на преговорите по член 50 (от Лисабонския договор). Силен и ясен мандат за Мишел Барние", написа в "Туитър" заместничката на Барние Забине Ваянд.

Държавният секретар на германското външно министерство Михаел Рот заяви при пристигането си за срещата в Брюксел, че от Брекзит губели всички.

"Всички ние трябва да се подготвим за много трудни преговори", изтъкна Рот, добавяйки: "Имаме две години, часовникът тиктака и трябва да започнем да работим съсредоточено."

Няколко министри подчертаха единството сред 27-те страни членки. Някои, включително австрийският външен министър Себастиан Курц, подчертаха, че другите страни, които са нетни вносители в бюджета на ЕС, не трябва да плащат повече в европейския бюджет след напускането на Великобритания.

Мандатът на Барние за Брекзит идва от "преговорните директиви", одобрени от външните министри на 27-те страни членки. Те са основани на насоките, които лидерите на ЕС приеха само за четири минути - една за всяко десетилетие от членството на Великобритания - в рядка демонстрация на единство за често разделения блок.

ЕС настоява да се постигне "достатъчен напредък" относно три ключови въпроса по развода, преди да могат да започнат преговорите за бъдещо търговско споразумение между Великобритания и Европейския съюз.

Това са правата на гражданите на ЕС във Великобритания и британските граждани на континента; сметката на Лондон по излизането; и договореностите за границата между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Великобритания обаче иска уреждането на развода и бъдещите отношения да бъдат обсъждани паралелно.