Главният прокурор на Молдова Корнелиу Гурин подаде оставка.

Решението си той обяви лично днес по време на заседания на парламента, като по думите му с неговото излизане от системата ще се даде старт на реформата в прокуратурата.

„Считам за важно да се започнат реформи в прокуратурата без каквито и да е подозрения и обвинения, особено на върха на ведомството, заявява Корнелиу Гурин.

Оставката му влиза в сила от 1 март.

Реформирането на институцията ще се проведе според приетата вчера от депутатите декларация за стабилизация и модернизация на Молдова.

Според документа е необходимо да се проведе борба с корупцията и да се реорганизира банковия сектор, който се оказа в центъра на голям корупционен скандал – източването на 1 млрд. долара.

Освен на главната прокуратура, реформата ще засегне и Националния център за борба с корупцията, Националната банка и редица други ведомства, които както се посочва в декларацията, „трябва да бъдат деполитизирани”.

В Молдова през април 2009 г. на власт дойде коалиция проевропейски партии, които подписаха споразумение за асоциация с Европейския съюз и поеха ангажимент да проведат реформи.

Само за една година обаче страната беше разтърсена от няколко големи корупционни скандала, влошаване на икономическата ситуация и няколкократна смяна на правителството.
През 2015 година Световната банка и ЕС обвиниха властите на страната в корупция и замразиха финансовата помощ

През есента на миналата година в страната се надигнаха масови протести с искане за оставки и провеждане на реформи.