Главният прокурор на САЩ Уилям Бар призова Вашингтон и неговите съюзници да обмислят да поставят своя "голям пазарен и финансов мускул" зад Nokia или Ericsson, за да ги направят "далеч по-сериозен" конкурент на китайския телекомуникационен гигант Huawei.

Повтаряйки коментари, направени от американския държавен секретар Майк Помпео в Лондон през миналата седмица, Бар охарактеризира Китай като "диктатура, при която върхушката на Комунистическата партия ревниво пази монопола си върху властта", като подчерта, че САЩ и техните съюзници "със сигурност трябва активно да обмислят" да подкрепят некитайски компании по отношение на изграждането на 5G мрежата.

Джонсън изправен пред бунт на торите заради решението за Huawei

Джонсън изправен пред бунт на торите заради решението за Huawei

Висши тори проучват дали могат да принудят гласуване в Камарата на представителите

Според Бар Западът би могъл да подкрепи финландската и шведската телекомуникационни компании, като гарантира "американската собственост върху контролен пакет, пряко или чрез консорциум от частни американски и съюзнически компании".

Бар коментира темата по време на конференция за Китай и неговите "икономически злоупотреби", като директорът на ФБР Кристофър Рей и директорът на Националния център за контраразузнаване и сигурност Уилям Иванина също се изказаха. Преди конференцията Иванина твърдеше, че Китай краде търговски тайни от САЩ на стойност между 300 и 600 млрд. долара годишно. Посолството на Китай във Вашингтон отхвърли твърденията като "напълно безпочвени".

ЕС няма да забранява Huawei

ЕС няма да забранява Huawei

Европейската комисия официално ще разкрие препоръките към страните членки в сряда

По време на събитието Бар определи Китай като "най-голям геополитически противник" на Америка и предупреди, че е "пред другите и вече е водещ по отношение на 5G", превземайки 40 процента от пазара и "агресивно преследвайки целите си".

Коментарите на американския главен прокурор бяха направени само ден след публикуването на информация на "Ройтерс", която се позовава на източници, че висши американски официални лица, включително министърът на търговията Уилбър Рос, Помпео и министърът на отбраната Марк Еспър са планирали да проведат среща с китайските си колеги по-късно този месец, за да обсъдят предстоящите нови ограничения срещу Huawei.

Джонсън обърна гръб на Тръмп и разреши на Huawei да участва в 5G мрежата

Джонсън обърна гръб на Тръмп и разреши на Huawei да участва в 5G мрежата

Китайската компания е определена за "продавач с висок риск"

Миналата седмица, след като беше информиран от службите за сигурност на Обединеното кралство, британският премиер Борис Джонсън официално предостави на Huawei роля в създаването на 5G мрежите на страната. Видимо озадаченият американски държавен секретар Помпео се срещна с британския си колега Доминк Рааб скоро след това, като той разкритикува остро Пекин и Китайската комунистическа партия като "централната заплаха на нашето време" и предупреди, че решението на Великобритания "създава риск" за западната сигурност.

САЩ виждат Китайската комунистическа партия като "централна заплаха на нашето време"

САЩ виждат Китайската комунистическа партия като "централна заплаха на нашето време"

САЩ и съюзниците им трябвало да гарантират, че този век се управлява от западните ценности