За днес е насрочено делото срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е подсъдим по обвинение в корупция, измама и предаване на доверие, предаде "Ройтерс".

Снощи полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи израелски граждани, събрали се пред резиденцията на премиера в Ерусалим. Най-малко двама души бяха арестувани, съобщиха от полицията.

Протестите бяха организирани от антиправителственото движение "Черните знамена".

Нетаняху с ограничения в назначенията заради процеса за корупция

Нетаняху с ограничения в назначенията заради процеса за корупция

Първият израелски премиер, който е изправен пред съда, докато е на служба

И в Тел Авив хиляди израелци протестираха по улицата, недоволни от слабата политика на премиера на Бенямин Нетаняху за справяне с икономическите последствия от пандемията на Covid-19.

Протестиращите в Тел Авив обвиниха политическото ръководство в страната, че е корумпирано и откъснато от проблемите на хората.

Един от сериозните проблеми е високата безработица, достигнала 21 процента, и рязкото повишаване на заразените с COVID-19.

През май Израел отново отвори училищата и предприятията, премахвайки ограниченията и така броят на заразените в 9-милионната държава достигна 50 000 души. Жертвите са 400 души.

Заради това и общественото доверие, с което се ползва Нетаняху, е едва 29.5% по данни на Израелския институт за демокрация.

Хиляди в Израел поискаха оставката на Нетаняху

Хиляди в Израел поискаха оставката на Нетаняху

Много от протестиращите носиха лозунги като "Ти си отстранен. Писна ни"

Сред лозунгите, които издигаха протестиращите пред търговския център в Тел Авив, бяха искания за по-голяма държавна помощ за предприятията, пострадали от ограниченията, наложени като част от противоепидемиологичните мерки, както и подпомагане на хората, пуснати в неплатен отпуск.