Протестите на полските фермери предизвикаха гняв в съседна Украйна във вторник, като Киев призова Европейската комисия да предприеме решителни действия, след като демонстранти блокираха границата и отвориха железопътни вагони, предава "Ройтерс".

Варшава е твърд поддръжник на Киев в борбата му за отблъскване на пълномащабна руска инвазия, започнала през 2022 г., но протестите на фермери, оплакващи се от нелоялна конкуренция, обтегнаха връзките, които вече бяха на ръба, след като шофьорите на камиони блокираха граничните пунктове в началото на годината .

Протестите на фермерите във вторник отбелязаха ескалация от предишни демонстрации, с почти пълна блокада на всички украински гранични пунктове и смущения в пристанищата и по пътищата в цялата страна.

Телевизионни кадри показват как протестиращи на граничния пункт Медика отварят железопътни вагони, за да изсипят зърното върху релсите.

"Разпръскването на украинско зърно по железопътните линии е поредната политическа провокация, целяща да раздели нашите нации", каза украинският вицепремиер Александър Кубраков в публикация на X.

Украинският министър на икономиката Юлия Свириденко каза, че Киев е информирал Европейската комисия за действията на полските протестиращи на украинската граница и очаква силен отговор.

Министърът на земеделието Микола Солски каза, че зърното е било насочено към Германия и не би влязло на полския пазар.

Фермерите в цяла Европа демонстрират по редица оплаквания, включително ограничения, наложени им от мерките на Европейския съюз за справяне с изменението на климата, и това, което според тях е нелоялна конкуренция от чужбина, особено Украйна, след решението на ЕС през 2022 г. да отмени митата върху украинския внос на храни.

Тракторите на протестиращите носеха табелки с надпис: "С изтичането на зърно от Украйна полските фермери ще фалират".

Организаторът на протеста на пропускателния пункт Дорухуск, Марчин Вилгош, каза, че автобусите ще могат да преминават веднъж на час във вторник, но камиони няма да преминават от 08:00 до 18:00 часа местно време.

"Според мен трябва да се затвори границата. Трябва да се изяснят процедурите и системите и тогава може би може да се отвори, но не с правилата, които имаме сега. Защото в момента можете да носите каквото искате, колкото искате... в Полша", каза той пред Ройтерс.

Киев твърди, че износът му на селскостопански продукти през Източна Европа не е навредил на пазарите на ЕС.

Раздразнени от полските протести, украинските превозвачи започнаха собствена денонощна контрадемонстрация на три пункта. Предвижда се протестът им да продължи до 15 март.

Изображения, разпространени от медиите, показват украински камиони на границата с транспаранти с лозунги като "Украйна губи - Полша губи" и "Блокадата на Украйна е предателство към европейските ценности".

Новото проевропейско правителство на Полша изрази съчувствие към исканията на фермерите, но също така ги призова да не предприемат действия, които биха могли да навредят на военните усилия на Киев.

Гръцките фермери тръгнаха с тракторите си към Атина

Гръцките фермери тръгнаха с тракторите си към Атина

Очакваше се още фермери да пристигнат с автобуси от други райони на Гърция