Румънците редовно спират Лаура Кьовеши на улицата, за да се ръкуват с нея или да се снимат с жената, която пет години води борбата на страната срещу корупцията, пише "Ройтерс".

Нейната работа като ръководител на агенцията за борба с корупцията в Румъния, която осигури присъди на кметове, депутати и министри, спечели много почитатели на Кьовеши в родината и в останалата част от Европейския съюз.

Освен това тя си спечели гнева на левоцентристкото правителство и бе изгонена от поста през юли миналата година. Но правителственото противопоставяне на нейната кандидатура не бе достатъчно, за да попречи на Кьовеши да бъде избрана този месец за първи прокурор на ЕС.

Тя започва работа следващия месец, но предупреждава да не се очакват незабавни резултати от новата Европейска прокуратура, която ще води битката срещу измамите и корупцията, засягащи бюджета на ЕС.

"Мисля, че ще има много високи очаквания, след като институцията ефективно започне да работи по дела. Но мисля, че хората трябва да разберат, че истинските резултати ще дойдат след две, три години, след като започнат да влизат окончателни присъди от съдилищата", коментира 46-годишната Кьовеши.

Румънското правителство попадна попадна под обстрела на ЕС заради промените в съдебното законодателство и персонала, които подкопаха върховенството на закона и отслабиха борбата срещу вкоренената корупция.

Но Кьовеши, която вероятно ще встъпи в новата си роля на 4 ноември, ясно заявява, че няма да бъде обезсърчена от натиск от никого.

"Със сигурност ще има натиск - след като започнат разследвания - върху институцията и прокурорите, нека не забравяме, че хората, които използват евросредства, обикновено са бизнесмени, някои от които са много силни", допълва тя.

"Но аз съм изключително добре обучена за това, дори не съм и леко притеснена от този факт".

"Твърдоглавата" Кьовеши успя – кой се бои от нея?

"Твърдоглавата" Кьовеши успя – кой се бои от нея?

Европейската прокуратура ще заработи в началото на 2021 г...

ЕС работи по приемането на бюджет за 2020 г. от близо 160 милиарда евро. Блокът е загубил малко под 9 милиарда евро от данъчни измами през 2002-2016 г., се казва в доклад на Европейската сметна палата в началото на тази година.

Стартирайки през 2020 г., европейската прокуратура - ЕППО ще бъде насочена към разследване и повдигане на наказателни обвинения в случаите, преминаващи вътрешните граници на ЕС, особено тези, които засягат бюджета от ноември 2017 г. До момента участват двадесет и две от 28-те държави-членки на ЕС.

Голяма част от ефективността на европрокуратурата ще зависи от способността на Кьовеши да убеди държавите-членки да предоставят прокурорите и ресурсите, от които се нуждае. Някои, като Унгария, не се присъединиха, заявявайки, че прокурорските правомощия трябва да останат на национално ниво.

Кьовеши ще ръководи от централен офис в Люксембург заедно с един европейски прокурор от всяка държава-членка. Разследванията ще се ръководят от делегирани прокурори на национално ниво. Броят им ще бъде определен след преговори с министрите на правосъдието и главните прокурори във всяка държава.

Кьовеши коментира, че оценката на броя на потенциалните дела, които ЕППО ще разгледа, и броят на прокурорите, необходими във всяка държава, са непосредствени приоритети.

"Възможно е в някои държави желанието да има повече прокурори да е по-голямо, а може би други държави няма да искат да имат толкова много. Със сигурност ще има преговори за решаване на този проблем", допълва тя.

Преди да ръководи агенцията за борба с корупцията в Румъния, Кьовеши бе главен прокурор на страната, бе и прокурор в централния румънски град Сибиу.

Въпреки че сега я защитават, тя все още се радва да прави нещата, които преди е правила - ходене, разходки в парка или до фитнес зала, посещение на църква и няма планове да промени живота си в Люксембург.

"Това е, за което кандидатствах е каквото исках. Засега основната ми грижа е да гарантирам, че институцията разполага с бюджета и ресурсите, необходими за работата й", коментира Лаура Кьовеши.

Европарламентът окончателно утвърди Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Европарламентът окончателно утвърди Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Тя може да започне 7-годишния си мандат…