Румънката Лаура Кьовеши беше утвърдена за първия главен прокурор на ЕС, съобщиха от Европейския парламент.

Днешното решение на Председателския съвет ва Европарламента за назнаване на Кьовеши на този пост беше предшествано от постигнатото през септември съгласие между ЕП и преговарящите от Съвета на ЕС по кандидатурата на румънката.

Одобриха Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Одобриха Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Ключов избор за ЕС

След решението на Председателския съвет Лаура Кьовеши може да започне 7-годишния си мандат, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Европарламента. Съветът включва председателя на ЕП Давид Сасоли и лидерите на политическите групи.

Предвижда се прокуратурата на ЕС да започне да функционира от края на 2020 г. Тя ще бъде независима служба, която ще отговаря за разследване, повдигане на обвинения и подвеждане под отговорност за престъпления срещу бюджета на ЕС като измами, корупция или трансгранични измами с ДДС в размер над 10 милиона евро. В бъдеще списъкът с престъпленията може да бъде разширен. Например, към него може ба да бъде добавен тероризмът.

ЕП официално подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС
Обновена

ЕП официално подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Сега Европейският парламент започва преговори със Съвета

Досега към службата са се присъединили 22 държави-членки. Петте страни, които засега не са го направили - Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания, могат да се присъединят по всяко време.

Централният офис на европейската прокуратура ще се намира в Люксембург. Освен Кьовеши той ще включва прокурорска колегия, съставена от представители на всички участващи страни от общността.

Румънската кампания срещу Лаура Кьовеши - автогол?

Румънската кампания срещу Лаура Кьовеши - автогол?

Кьовеши е популярна и в България заради битката си с корупцията...