Европейският парламент и Европейският съвет одобриха окончателно румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура.

Преговорите между Европейския парламент и Съвета за новия главен прокурор на Европа, който да ръководи Европейската прокуратура (EPPO), продължават от миналата пролет. Преговарящият екип на Парламента подкрепи Кьовеши по време на преговорите, въпреки противопоставянето на Съвета до този момент.

ЕП официално подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС
Обновена

ЕП официално подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Сега Европейският парламент започва преговори със Съвета

След споразумението с преговарящите на Съвета във вторник вечерта, председателят на Комитета за граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви: "Г-жа Кьовеши е идеалният избор да стане главен прокурор на ЕС. Има отлични професионални компетенции. Освен това в момента Румъния не заема ключови постове в ЕС. Тя ще бъде една от силните жени, водещи ЕС отсега нататък".

"Много сме доволни, че г-жа Лаура Кьовеши ще ръководи новата европейска прокуратура. Тя отговаря най-добре на визията на Европейския парламент за силна и надеждна европейска прокуратура. Г-жа Кьовеши е изключително компетентна, с впечатляващи постиженията в борбата с корупцията и голяма смелост ", добави председателят на Комитета за бюджетен контрол Моника Холмайер (ЕНП).

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

В Букурещ я препъват, в Брюксел й вярват…

Вероятно на конференцията на председателите на ЕП ще одобрят споразумението, докато потвърждението между държавите-членки ще се случи на заседание на Съвета през октомври.