Google са направили "значителни" дарения на някои от най-известните отрицатели на климатичните промени в САЩ въпреки настояванията им, че подкрепят политически действия за борба с климатичната криза, съобщава "Гардиън".

Сред стотици групи, които компанията е посочила на сайта си като бенефициенти на нейните политически дарения, са повече от дузина организации, които са организирали кампании срещу законодателството в областта на климата, поставяйки под въпрос необходимостта от действия или активно са се опитвали да отменят протекциите на околната среда, въведени в епохата на предишния американски президент Барак Обама.

Списъкът включва Competitive Enterprise Institute (CEI), консервативна политическа група, която е изиграла важна роля в убеждаването на администрацията на Тръмп да се откаже от Парижкото споразумение за климата и е разкритикувала Белия дом, че не премахва още правила, защитаващи околната среда.

Големите производители на автомобили сред водещите противници на борбата с климатичната криза

Големите производители на автомобили сред водещите противници на борбата с климатичната криза

Въпреки че обещават намаляване на емисиите, всъщност подкопават усилията за справяне с проблема

Google са заявили, че били разочаровани от решението на САЩ да се изтеглят от Парижкото споразумение за климата, но са продължили да подкрепят CEI.

Google също така са спонсорирали предстоящата годишна среща на State Policy Network (SPN), група от асоциации, която подкрепя консервативни групи, включително Института Hearthland, радикална антинаучна група, която смъмри активистката за климата Грета Тунберг за "заблуждаваща истерия за климата".

Членовете на SPN наскоро са създали сайт, който невярно заявява, че "нашата природна околна среда се подобрява" и "няма климатична криза".

Google са защитили даренията си, изтъквайки, че тяхното "сътрудничество" с организации като CEI "не означава, че ние подкрепяме целия дневен ред на организацията".

20 мултинационални и държавни компании зад една трета от всички въглеродни емисии

20 мултинационални и държавни компании зад една трета от всички въглеродни емисии

Безпощадно експлоатират световните запаси от нефт, газ и въглища

Те даряват на такива групи, твърдят хора, близки до компанията, за да се опитат да повлияят на консервативните конгресмени и - най-важното - да помогнат за финансирането на дерегулацията, която групите подкрепят.

Говорител на Google е заявил, че те спонсорирали организации от целия политически спектър, които се застъпват за "силни технологични политики".

"Ние едва ли сме сами сред компаниите, които даряват на организации, като същевременно категорично не сме съгласни с тях относно политиката в областта на климата", уверил говорителят.

Amazon, подобно на Google, също са спонсорирали тържество на CEI според програма за събитието.

CEI се противопостави на регулирането на интернет и прилагането на антитръстовите правила и защити Google срещу твърденията на някои републиканци, че търсачката е пристрастна спрямо консерваторите.

Ала природозащитници и други критици казват, че за компания, която има за цел да подкрепи глобалните действия за климатичните промени, подобни компромиси не са приемливи.

"Нямаш извинение за това. Би трябвало да бъде дисквалифициращо да подкрепяш предимно съмнителна и неискрена група, която отрича климатичните промени. Това би трябвало да бъде неприемливо, като се има предвид колко злонамерени са те", подчерта Шелдън Уайтхаус, сенатор от Демократическата партия, който е един от най-гласовитите привърженици на климатичните действия в Конгреса на САЩ.

"Това, което трябва да прави цяла корпоративна Америка, е, ако сте търговска организация или лобистка група и се намесвате в климата, ние не участваме. Точка", отсече той.

На сайта си Google казва, че се ангажира да гарантира, че политическата му ангажираност е "открита, прозрачна и ясна за нашите потребители, акционери и общественост".

Петролните компании наводняват пазарите с допълнителни 7 млн. барела петрол на ден до 2030-а

Петролните компании наводняват пазарите с допълнителни 7 млн. барела петрол на ден до 2030-а

Въпреки предупрежденията на учените, че това ще тласне климатичната криза до катастрофални нива