50-те най-големи петролни компании в света се готвят да наводнят пазарите с допълнителни 7 млн. барела петрол на ден през следващото десетилетие, въпреки предупрежденията на учените, че това ще тласне глобалното затопляне към катастрофални нива.

Ново изследване, поръчано от британското издание "Гардиън", прогнозира, че петролните корпорации Shell и ExxonMobil ще бъдат сред лидерите с прогнозно увеличение на производството от над 35 процента между 2018 и 2030 г. - по-рязък ръст в сравнение с предходните 12 години.

Увеличеното производство на петрол е почти противоположно на намаляването на въглеродните емисии с 45 на сто до 2030 г., което учените смятат, че е необходимо, за да има какъвто и да е шанс за удържане на глобалното затопляне на сравнително безопасното равнище от 1,5 градуса.

20 мултинационални и държавни компании зад една трета от всички въглеродни емисии

20 мултинационални и държавни компании зад една трета от всички въглеродни емисии

Безпощадно експлоатират световните запаси от нефт, газ и въглища

Прогнозите на Rystad Energy, норвежка консултантска компания, смятана за най-големия авторитет по отношение на данните в петролната индустрия, подчертават как големите играчи изглежда пренебрегват обещанията на правителствата, сигналите за тревога от страна учените и нарастващия обществен протест, за да могат да изпомпват повече изкопаеми горива - и печалби - от земята.

Rystad базира работата си върху активите на компаниите и дългосрочна цена на петрола от 65 долара за барел, която е близо до сегашното ѝ равнище.

Прогнозата показва почти 8% увеличение на прогнозното производство на първите 50 петролни и газови компании между 2018 и 2030 г., което би представлявало почти две пети от оставащия въглероден бюджет за затопляне на планетата в рамките на 1,5 градуса и ще увеличи опасността от горещи вълни, горски пожари и наводнения.

Най-малко 14 от 20-те най-големи исторически производители на въглерод планират да изпомпват повече въглеводороди през 2030 г. в сравнение с 2018 г., сочат данните на Rystad.

Големите производители на автомобили сред водещите противници на борбата с климатичната криза

Големите производители на автомобили сред водещите противници на борбата с климатичната криза

Въпреки че обещават намаляване на емисиите, всъщност подкопават усилията за справяне с проблема

Техният анализ показва, че САЩ са центъра на най-новия световен бум на петрола, с повече от четири пъти повече ново производство от следващата страна - Канада, през следващите 10 години.

Разширяването на производството ще бъде предимно в Премския басейн в щата Тексас. В това ще участват корпорациите BP, Chevron и ConocoPhillips, както и по-малки, бързоразвиващи се частни компании, които заедно водят този единствен американски щат да произвежда повече петрол и газ от цялата Саудитска Арабия до 2030 г.

Огромни нови проекти за сондажи също са в ход или са планирани в северозападна Аржентина, край карибските брегове на Гвиана, в находището Кашаган в Казахстан, в Ямалския полуостров в Сибир и в Баренцово море.

Лорн Стокман, старши анализатор в Oil Change International, която наблюдава петролните компании, изтъква: "Вместо да планират плавен спад на производството, те се готвят да го удвоят и действат така, сякаш няма климатична криза. Това ни поставя пред прост избор: да ги затворим или да се изправим пред екстремен проблем с климата."

Само 10% от субсидиите за изкопаеми могат да платят за зелен преход

Само 10% от субсидиите за изкопаеми могат да платят за зелен преход

Само 10-30% от субсидиите за изкопаеми горива ще са достатъчни за световен преход към чиста енергия, смятат авторите на изследването

Ричард Хеде, изследовател в Института за климатична отговорност в САЩ, подчертава, че компаниите биха изложили себе си - и човешката цивилизация - на риск, освен ако не се насочат към възобновяема енергия и не компенсират новото производство до нетна нула до средата на века.

"Нито една компания, която цени разрешителното от страна на обществото да действа, не трябва да прави капиталова инвестиция в нови проекти за изкопаеми горива, без да компенсира или секвестира еквивалентно количество въглероден диоксид, така че да гарантира привеждане в съответствие с научно обоснованите цели за 1,5 градуса и нетни нулеви емисии до 2050 г.", добави той.

Отделно, мониторинговата група Global Witness изчислява, че компаниите планират да инвестират 4,9 трлн. долара в нови петролни полета, като нито едно от тях не е съвместимо с целта за ограничаване на увеличението на средната глобална температура до 1,5 градуса.

Дитер Хелм, преподавател в Оксфордския университет и правителствен съветник, подчертава, че петролните гиганти планират последна "реколта" от изкопаемите горива.

Най-големите икономики в света много далеч от изоставянето на изкопаемите горива

Най-големите икономики в света много далеч от изоставянето на изкопаемите горива

Противно на задаващите се тежки дни за всичко живо на планетата, правителствата засилват подкрепата си за изкопаемите горива