Google са похарчили милиони за финансиране на академични изследвания в САЩ и Европа, за да се опитат да повлияят на общественото мнение и политиците. Това твърди американската неправителствена организация "Кампания за отчетност", съобщава "Гардиън".

През последното десетилетие Google са финансирали научни изследвания, които изглежда поддържат бизнес интересите на технологичната компания и я защитават срещу антитръстови и антипиратски регулаторни предизвикателства.

"Гугъл използва огромното си богатство и власт, за да се опитва да влияе на политиците на всякакво равнище", изтъква Дениъл Стивънс от "Кампания за отчетност", добавяйки: "Като минимум, регулаторните органи трябва да са наясно, че предполагаемата независима правна и академична работа, на която те разчитат, им е била осигурена от Google."

В доклада си американското НПО е идентифицирало 329 научни студии, публикувани между 2005 и 2017 г. относно публичната политика, които компанията е финансирала. Автори на такива изследвания са учени и икономисти от някои от водещите научни институти в света, включително Оксфорд, Единбург, Станфорд, Харвард, Масачузетския технологичен институт, Берлинското училище за икономика и др.

Учените се били пряко финансирани от "Гугъл" в повече от половината от случаите, а в останалите случаи косвено финансирани от групи или институции, подкрепяни от "Гугъл". Авторите, на които е плащано между 5 000 и 400 хил. долара от "Гугъл", не са разкрили източника на финансирането си в 66% от всички случаи, а в 26% от тези случаи са пряко финансирани от "Гугъл".

От "Кампания за отчетност" призовават финансираните от "Гугъл" учени да разкрият източника на финансирането си, за да гарантират, че тяхната работа може да бъде оценена в контекст.

От "Гугъл" определиха доклада като "много заблуждаващ", тъй като включва всеки труд, подкрепян от всяка организация, на която компанията някога е дарявала пари.