Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов разкритикува практиките на „путинска Русия" и партийното движение „Единна Русия".

В интервю за БиБиСи Горбачов, който е един от идеолозите на т.нар. перестройка, посочи, че е очаквал друг резултат от извършеното през 1989 година и че Русия продължава да има нужда от кардинални промени.

"Безусловно животът в Русия, след разпадането на комунистическия блок, стана по-добър и много са достиженията в резултат на направените реформи.

У нас не съществуваше свобода на словото. Дори в една от най-влиятелните и образовани страни в света изборите бяха фиктивни", допълва Горбачов и подчертава, че промените предоставиха на руснаците повече свобода и постави отношенията на Русия с останалия свят на едно друго ниво.

Към настоящето Горбачов се обърна първо с похвала - за Путин и успехите му за стабилизиране на страната.
Въпреки това се виждат много отрицателни проявления на режима, в това число и в жестокия стил на управление.

Експрезидентът на СССР разкритикува партията "Единна Русия", наричайки я „лошо копие на КПСС".

„Ние трябва да модернизираме страната. Това не може да се постигне със заповеди и управление на администрацията. Това може да стане само на основа на демокрацията, по пътя на въвличане на гражданите в процеса на създаване на демократичното общество", подчерта Михаил Горбачов.