Бившият ръководител на СССР Михаил Горбачов, възхваляван на Запад като поборник за демокрация и за това, че е помогнал за слагането на край на Студената война, вижда малка вероятност Русия да се отвърне от авторитарното, напомнящо времената на руския царизъм управление, през следващите няколко десетилетия.

Това обяви американският автор, носител на награда "Пулицър", Уилям Таубман, който е интервюирал 86-годишния Горбачов осем пъти за своята биографична книгаа за него, озаглавена "Неговият живот и време", като допълни, че Горбачов е масово нехаресван в Русия.

В Русия отбелязват хладно 100-годишнината от Болшевишката революция

В Русия отбелязват хладно 100-годишнината от Болшевишката революция

"Голямо тържество или голяма трагедия?"

По думите му, цитирани от "Ройтерс", въпреки че през 1980-те години Горбачов е бил популярен сред съветските граждани, сега е масово презрян в Русия, тъй като местните го обвиняват за рухването на СССР, загубата на империята, икономическата катастрофа, която съпроводи рухването, а също така и за това, че в техните очи изглежда слаб, нерешителен лидер.

Запитан защо руският президент Владимир Путин пренебрегва Горбачов, дори след като венцехвали по-голямата част от руската история, Таубман изтъкнал, че Путин само е спечелил от пренебрегването или критикуването на Горбачов. Той допълва, че в много отношения програмата на Путин е противоположна на тази на Горбачов.

На въпрос дали Горбачов има надежда да види по-демократично руско правителство, американският автор посочил, че Горбачов е заявил пред него, че може да отнеме десетилетия Русия да се демократизира, "дори целия 21 век".

Лъжите за Октомврийската революция

Лъжите за Октомврийската революция

Един век от преврата в Русия