Бившият съветски лидер Михаил Горбачов може би днес ще бъде запомнен като човекът, който беше президент при краха на империя: Скорошната годишнина от падането на Берлинската стена през 1989 г. бе отбелязана с големи тържества за краха на комунизма в Източна Европа и обединението на Германия, пише СиЕнЕн.

По-малко помнена обаче е среща, само няколко седмици по-късно между Горбачов и американския президент Джордж У. Буш край средиземноморския остров Малта, където двамата лидери се опитаха да се справят с това колко бързо се променя историята.

"Вижте колко сме нервни", обяснява Горбачов пред Буш според съветски препис. "Бяхме шокирани от бързината на промените, които се развиха", коментира Буш.

Горбачов и американският президент Буш се срещат през 1989 г. за преговори, сигнализиращи за официалния край на Студената война.

Тридесет години по-късно някои от основните въпроси, обсъждани на срещата на върха в Малта, все още носят особен резонанс - контрол върху оръжията, Афганистан и трудности в изграждането на доверие между Москва и Вашингтон.

В деня, когато СиЕнЕн разговаря с Горбачов в Москва, президентът Доналд Тръмп посети изненадващо американските войски в Афганистан, където той обяви, че преговорите за мир с талибаните са започнали. Подобно на Съветския съюз преди три десетилетия, САЩ се опитват да договорят изход от Афганистан, като същевременно гарантират, че централното правителство в Кабул няма да се срине.

Спецслужбите пратили Тръмп в Афганистан без мобилен телефон

Спецслужбите пратили Тръмп в Афганистан без мобилен телефон

Мерки за сигурност стоят зад решението

През 1989 г. САЩ и СССР бяха на противоположните страни на конфликта, като Вашингтон подкрепяше муджахидините, които се опитват да свалят правителството на подкрепяния от СССР президент на Афганистан Мохамед Наджибула. Но малко повече от две години по-късно СССР се разпада, помощта на правителството в Кабул спира и правителството на Наджибула пада.

Попитан какви уроци могат да бъдат извлечени от изтеглянето на съветските войски, Горбачов отговори: "Те трябва да бъдат изтеглени. Това е основният урок. Знаеш ли, това е като клечка кибрит. Запалена е и огънят си гори. И тези сблъсъци, когато водещите, най-големи страни в този конфликт стават все по-въвлечени, те са опасни за всички народи."

Падането на Берлинската стена е предшествано от още един основен момент: подписването на Договора за ядрени оръжия със среден обсег на действие през 1987 г.

Този стълб за контрола над оръжията се разпадна тази година, след като САЩ официално се оттеглиха и руското правителство заяви, че е хвърлен на боклука.

Попитан за прекратяването на договора, който той подписа заедно с президента на САЩ Роналд Рейгън, Горбачов изрази надежда, че подобни споразумения за контрол на оръжията могат да бъдат възстановени.

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ
Обновена

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ

Сергей Рябков призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети

"Всички споразумения, които са там, са запазени и не са унищожени. Но това са първите стъпки към унищожаването на онова, което в никакъв случай не трябва да бъде унищожено. Следователно, ако това продължи, всичко е възможно. Това не трябва да се допуска."

"Крайната цел на контрола над оръжията, трябва да бъде да се отървем напълно от ядрените оръжия", обясни той.

Това обаче изглежда доста отдалечена възможност, предвид трайното недоверие между Москва и Вашингтон. Американско-руските отношения са в най-лошия си момент след Студената война, но Горбачов изрази надежда, че ще бъде възможно Вашингтон и Москва да намерят начин да предотвратят "гореща война" в бъдеще.

"Смятам, че това трябва да се избягва", каза Горбачов, когато го попита дали светът навлиза в опасна нова ера на многополюсно съперничество между държавите. "Хубаво е, че вече по цял свят хората говорят, хората реагират и това е най-важното".

"Оратори, политици, хората разбират, че това, нова студена война, не трябва да се допуска. Това може да се окаже гореща война, която може да означава унищожаване на цялата ни цивилизация. Това не трябва да се допуска."

Горбачов предупреждава да не се гради нова "Берлинска стена" между Русия и Запад

Горбачов предупреждава да не се гради нова "Берлинска стена" между Русия и Запад

Трябва диалог за ядрените оръжия, застрашена е безопасността на света

Самата Студена война, разбира се, бе обект на сериозен интерес за поп културата, особено след излизането на известния телевизионен сериал "Чернобил".

Горбачов коментира, че не е гледал серила, но предположи, че решенията му като съветски лидер по времето на ядрената катастрофа от 1986 г. са представени погрешно.

"Не съм го гледал, но аз знам подробно историята в Чернобил. Най-важното нещо, че в резултат на това сме проучили всички причини за бедствието. Всички тези заключения бяха дадени на всички останали страни. Тези констатации са урок за всички. Те казват: "Защо мълча няколко дни? Но казвам, че беше точно както казах и преди, а не обратното. Не разбрахме какво се е случило." 

Горбачов не е почитан в Русия по начина, по който е на Запад, а името му носи асоциации с болезнения съветски крах, който все още надвисва над руското общество и култура. За 88-годишния бивш президент, изглежда, миналото все още не е минало, допълва СиЕнЕн.

Горбачов предупреждава за "колосална опасност" от ядрените оръжия

Горбачов предупреждава за "колосална опасност" от ядрените оръжия

"За да спасим себе си и нашата планета"