Ако България иска да постави паметна плоча в чест на Гоце Делчев в село Баница в Гърция (дн. Кариес), трябва да поискаме същото, ако не и нещо повече и по-грандиозно, например да възстановим родната му къща в Кукуш (дн. Килкис) или нещо подобно, защото Гоце Делчев е много по-важен за историята на Македония, отколкото за България - казва Марян Гьорчев, политик, анализатор и бивш посланик на Република Северна Македония (РСМ) в България, цитиран от скопското близко до ВМРО-ДПМНЕ издание "Плюс Инфо".

Представяме публикацията без редакторска намеса.

"Когато в България се правеше анкета кои са най-великите фигури в българската история, Гоце Делчев беше на 54-то място сред героите от тяхната история. Ако направим такава анкета в Македония, Гоце Делчев ще е убедително на първо място. Това говори много. Без никакво колебание той е най-важният човек, който ни обединява като нация," казва Гьорчев.

Българският президент Румен Радев заяви, че ще подкрепи инициативата за поставяне на паметна плоча на Гоце Делчев в село Баница в днешна Гърция по повод 120 години от убийството му, които ще бъдат отбелязани през 2023 г. На това високопоставени представители на Гърция отговориха, че ако такова искане им бъде отправено, ще го разгледат.

Гьорчев казва, че не е изненадан от това съобщение, имайки предвид "българската национална позиция и стратегия, че всичко, което принадлежи на Македония, Южна Тракия, Мизия, са български земи".

"В този контекст това е продължение на тази тяхна стратегическа детерминанта, с различни тактически ходове. И точно там правят същото и за горяните в Косово, и за македонците в Мала Преспа и Пустец. Не мисля, че това с Гърция ще има ефект, защото България е подписала споразумение, че в Гърция няма българско малцинство, така че всеки опит за такова проникване, в съответствие с техните историографски възгледи, мисля, че Гърция няма да го уважи," заявява Гьорчев, който е смятан в Скопие за експерт по македонско-българските отношения.

От друга страна, казва Гьорчев: "(Северна) Македония трябва да реагира на тези провокации от страна на България със същата молба към Гърция, с която напоследък отношенията ни са коректни."

"Трябва да кажем открито, че Гоце Делчев, от когато се е родил и до когато е загинал в битка, неговата водеща идея е била свободата на македонското население, да се освободи и да създаде своя държава. В този период тази територия не е била нито Гърция, нито България, а османската провинция Македония. Тъй като Вие, гърците, сега сте наследници на тази част от тази провинция Македония, не трябва да позволявате на други държави, като Република България, да се месят във вътрешните Ви работи," смята Гьорчев.

Той е убеден, че Скопие също трябва да търси начини да отбележи 120-годишнината от убийството на Гоце Делчев.

" Ако вече българите го правят, трябва да отправим молба и към Гърция, защото в нашата национална история Гоце Делчев има специално място, той е наш национален герой и ние трябва да имаме право да поставим не само паметна плоча, но но нека направим нещо по-голямо, по-грандиозно, да възстановим къщата-паметник, в която е роден и в която е живял или нещо подобно," казва Гьорчев.

За Павлос Васкопулос Филипов, активист за правата на македонското малцинство в Гърция и лидер на организация "Виножито (Дъга-бел.прев.)", поставянето на плоча в Баница от България може да бъде само потвърждение на общата позиция и на двете страни, че в Гърция няма българи днес.

"Не съм чел изявлението на Радев, но няма да се учудя, ако българското правителство се е договорило за такова нещо с гръцкото. Трябва да се има предвид, че Гърция и България от десетилетия са "близки" (тук събеседникът използва неприличен език - бел. ред.) така да се каже по македонския въпрос, защото и в двете е създаден националният мит-аксиома по македонския въпрос. При гърците, както е известно темата Македония се свързва изключително с античността и според този мит-аксиома древното македонско племе е гръцко и следователно Македония също е гръцка. Според българите, от друга страна, населението в Македония говори български език и следователно македонците са българи. Това е българският мит-аксиома. В този случай не бих се изненадал, ако българският президент направи подобна инициатива (за поставяне на паметна плоча в Баница), защото между България а Гърция имаше договор от 1917 г. (Политис-Калфов) за размяна на население. Гърците се изселиха от България, а българите си тръгнаха от Северна Гърция към България.При това положение и двете страни могат да продължат своите митове от онзи договор, затова Радев трябва да постави паметна плоча и цветя на място, където някога е имало българи, а днес не и да покажат, че уважават гръцките възгледи по темата. А за Гърция няма проблем, защото днес в Гърция няма българско малцинство," обяснява Павлос Васкопулос Филипов.

Бучковски: Няма да влезем в ЕС, ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин

Гоце се бореше за свободата