Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин е писал до Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ с настояване да го премахне от списъка си с издирваните лица, наричайки това нарушение на принципите на правата на човека, съобщи компанията му, цитирана от "Франс прес".

Миналия месец ФБР предложи награда в размер на 250 000 долара (210 000 евро) за Пригожин, който беше обвинен от САЩ преди три години за намеса в техните президентски избори през 2016 г.

ФБР посочи, че Пригожин, който е наричан "готвачът на Путин", тъй като неговата компания "Конкорд" е осигурявала храната на Кремъл, е издирван "заради предполагаемото му участие в заговор за измама на САЩ".

 ФБР дава $250 хил. за "главата" на "Готвача на Путин"

ФБР дава $250 хил. за "главата" на "Готвача на Путин"

ФБР добави в списъка си с най-издирваните лица Евгений Пригожин

В изявление в руската социална мрежа "Вконтакте" "Конкорд" уточни, че Пригожин е писал на директора на ФБР и публикува копие от писмото, подписано от Пригожин и адресирано до Кристофър Рей с вчерашна дата (23 март).

"ФБР трябва незабавно да спре да предлага парична награда на обществеността за залавянето и доставянето ми в САЩ, тъй като това нарушава няколко принципа на правата на човека съгласно международното право", пише Пригожин.

В изявлението на "Конкорд" също така Пригожин е цитиран да казва: "Измамниците се опитват с измама да обвинят мен, изключително чист човек, в измама."

"Готвачът на Путин" основа НПО за борба за правата на човека на Запад

"Готвачът на Путин" основа НПО за борба за правата на човека на Запад

НПО се казва "Фонд за борба с репресиите"

Освен "Конкорд", се твърди, че Пригожин финансира Агенцията за интернет изследвания, така наречената ферма за тролове в Санкт Петербург, която е провела онлайн кампания в подкрепа на тогавашния кандидат Доналд Тръмп за президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Пригожин също така е свързан с частната военна група "Вагнер", която е обвинена в изпращане на наемници в конфликти в цяла Африка и Близкия изток.

През октомври Европейският съюз санкционира Пригожин по обвинение в подкопаване на мира в Либия, подкрепяйки групата "Вагнер".