Президентът на Украйна Володимир Зеленский заявява, че се подготвя от страна на руската армия атака на Одеса.

"Те се подготвят да бомбардират Одеса. Одеса! Руснаците винаги са идвали в Одеса. В Одеса те винаги са усещали само топлина, само искреност. И какво е това сега? Бомби срещу Одеса? Артилерия срещу Одеса? Ракети срещу Одеса? Това ще бъде военно престъпление. Това ще бъде историческо престъпление", подчертава президентът.

МВнР препоръча на българите в окръг Одеса да останат по домовете си

МВнР препоръча на българите в окръг Одеса да останат по домовете си

Предупреждението е по повод информация, получена в МВнР от съюзнически служби

Във видео обръщението си Зеленски се обръща към руснаците и на руски език, като ги призовава да не мълчат.

"Граждани на Русия! За вас това не е просто борба за мир! Това е борба и за вашата страна. За най-доброто, което е имало в нея. За свободата, която сте видели. За изобилието, което сте усетили... Ако сега мълчите, по-късно вместо вас ще говори само бедността ви. И ще му отговори само репресията. Не мълчи!"

Малко преди това секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов заяви, че руската армия подготвя второ широкомащабно настъпление, а руските военни не са изоставили надеждата да превземат Киев.

Той отбеляза, че градовете Киев, Харков, Мариупол, Николаев, Чернигов и Одеса остават стратегически важни. Според Данаилов плановете са да се обкръжат ключови градове, да се изтощят украинските въоръжени сили и да се провокира ситуация на хуманитарна катастрофа за цивилното население. Основният фокус на руското окупационно командване се измества на юг, като се опитва да отреже достъпа на Украйна до Черно и Азовско море.

Как Путин да се измъкне от кошмара, който сам сътвори?

Как Путин да се измъкне от кошмара, който сам сътвори?

Марк Галеоти: Докато Путин е на власт, войната с Украйна ще продължи

Алексий Данилов уверено заяви също днес, че митът за най-модерната и най-силната армия на Путин е разрушен.

"Удържахме първата, най-тежката вълна от атаката на руските орки. Митът за най-модерната и мощна армия на Путин в света е унищожен и изгоря по пътищата на Киевска и Харковска област, Черниговска и Николаевска област." Руските терористични войски не са постигнали стратегически успех в нито едно направление", убеждава Данилов.

Юшченко: Ще горите в ада, орки!

Юшченко: Ще горите в ада, орки!

Вие не сте освободители, вие сте чума, вие сте палачи