Границите на Беларус остават отворени ден след като президентът Александър Лукашенко заяви, че ги затваря и че може да избухне "война" със съседни страни, които според беларуския държавен глава подклаждат протестите срещу него, съобщава "Франс прес".

Беларуските гранични войски съобщиха в акаунта си в "Телеграм", че "проверките са засилени" и "тактически подкрепления са разположени", но че "контролно-пропускателните пунктове позволяват на хората да влизат и излизат".

Беларус затваря границите с Литва и Полша, укрепва границите с Украйна

Беларус затваря границите с Литва и Полша, укрепва границите с Украйна

След ескалацията на напрежението

Лукашенко, който управлява авторитарно от 26 години, каза вчера на женски форум, че "половината" от белоруската армия щяла да бъде разположена до границите на страната с Литва, Латвия, Полша и Украйна.

Самите граници ще бъдат затворени с оглед на заплахата от "гореща война", добави той.

"Не искам страната ни да влезе във война, а още по-малко Беларус, Полша и Литва да станат сцена на военни действия, където проблемите на други хора ще бъдат решени", изтъкна Лукашенко.

Откакто обяви историческа победа на изборите на 9 август, човекът, наричан понякога "последният диктатор на Европа", се сблъска с масови улични протести, призоваващи го да се оттегли.

Неговото правителство твърди, че опозиционното движение се използва като марионетка от западните страни.

Лукашенко разположи армията по границите на Беларус няколко пъти, изправена пред предполагаеми чужди заплахи, като наскоро насочи войниците си към Русия през лятото.

Въпреки че преди изборите той обвини Москва, че иска да си отиде, за да подчини по-лесно Беларус, Лукашенко се обърна на 180 градуса след изборите, опирайки се на руския президент Владимир Путин за подкрепа срещу протестиращите.

Въпреки че Русия първоначално беше недоверчива, тя обеща подкрепа и обвини за протестите Запада, предвождан от САЩ.