Гръцката полиция за борба с безредиците щурмува депо в атинското метро рано тази сутрин, за да разпръсне стачкуващи служители, които не се подчиниха на правителствената заповед да се върнат на работните си места след 9 последователни дни на стачка, съобщиха от полицията, цитирани от Ройтерс.

Полицията е задържала най-малко 10 работници след 4 часа тази сутрин. Една жена е откарана в болница с леки контузии, допълни официален представител от полицията.

Стачката в метрото е поредното изпитание за крехката управляваща коалиция в Гърция, която среща съпротивата на профсъюзите при изпълнението на рестриктивните мерки, поискани от международните кредитори.

Намесата на полицията дойде, след като работниците в метрото игнорираха заповедта на правителството и нареждането на съда да се прекрати стачката, която парализира метрото в Атина за повече от седмица.

Около 90 работници стачкуваха тази нощ в депото.

Работниците са против включването им в единна схема за заплащане на работещите в публичния сектор, тъй като тя ще доведе до съкращаване на заплатите им.

Останалият транспортен сектор в знак на солидарност ще се присъедини днес към стачкуващите.

Според приетите от правителството извънредни закони, работниците, които продължават да стачкуват, могат да бъдат арестувани и осъдени на пет години затвор.