Върховният съд постанови, че партията "Патрида" (Отечество) на Афродити Латинопулу не може да участва в предстоящите избори поради проблеми с името ѝ.

Това разкри "Та Неа".

С единодушно решение съдът уважи жалбата на напускащия депутат Константинос Богданос, чиято партия "Патриотични сили за промяна" е известна с абревиатурата си "Патрида", относно името на организацията на Латинопулу.

Когато през септември миналата година Богданос, бивш депутат от "Нова демокрация", създаде "Патрида", той назначи Латинопулу, неуспял кандидат на "Нова демокрация", за своя заместник-председателка. По-късно Богданос изгони Латинопулу, но тя продължи да създава нова партия, наречена "Патрида-Афродити Латинопулу".

Съдът отхвърли и жалбата на Богданос срещу коалицията "Национално съзидание" на Танос Цимерос и Файлос Кранидиотис. Партията на Богданос някога беше съставна част от коалицията, но Цимерос и Кранидиотис го изключиха.

Съдът забрани на партията "Патриотичен съюз" на Богданос и Продромос Емфиецоглу да участва в изборите, като уважи жалбата на друга малка партия, която твърдеше, че "Патриотичният съюз" е откраднал името ѝ.

Официално: Избори в Гърция на 21 май

Официално: Избори в Гърция на 21 май

Вотът ще е по обикновената пропорционална избирателна система

Съдът единодушно отхвърли и жалбите на бившите депутати от "Златна зора" Илиас Касидиарис и Димитрис Михакис срещу имената на партията на другия - и двата субекта претендират за правото да бъдат известни като партия "Гърците".