Гръцките депутати гласуваха в понеделник за парламентарно разследване на разкритията за подслушването от тайните служби на страната на телефона на лидер на опозиционна партия, съобщи АП.

142-ма депутати гласуваха "за" парламентарното разследване, като лесно надхвърлиха необходимия праг от 120 гласа.

Комисията, в която депутатите от правителството ще имат мнозинство, ще разполага с поне месец, за да проведе разследването.

Тя също така ще разгледа твърденията, че телефони на служители в гръцката комунистическа партия, са били подслушвани през 2016 г., при предишно ляво правителство.

Припомняме, че скандалът разтърси дясноцентристкото правителство на премиера Кириакос Мицотакис. Мицотакис отрече да е знаел преди това за наблюдението, което според него е грешно, и обеща да преразгледа тайните служби на EYP.

Гръцката опозиция иска отговори от управляващите по шпионския скандал

Гръцката опозиция иска отговори от управляващите по шпионския скандал

След разкритията за подслушвани телефони на опозиционни лидери

Ръководителят на опозиционната гръцка партия ПАСОК Никос Андрулакис в петък обвини премиера в арогантност, защото не е отговорил на ключови въпроси по време на парламентарен дебат относно гръцката разузнавателна служба и предполагаемите опити за подслушване на опозицията. 

Според твърденията, Андрулакис е бил поставен под наблюдение през септември 2021 г. и до избирането му за партиен лидер през декември същата година от Националната разузнавателна служба на Гърция ( EYP), а също така по невнимание е отбил опит за инсталиране на шпионски софтуер на неговия мобилен телефон в същия период от време.

Мицотакис заяви тогава, че не е знаел, че телефонът на Андрулакис е бил подслушван през 2021 г., опитвайки се да се дистанцира от разрастващия се политически скандал.

Опозиционните партии настояха за задълбочено разследване и определиха разкритията като личния "Уотъргейт" на Мицотакис.

Ръководителят на EYP Панайотис Контолеон и шефът на кабинета на премиера Григорис Димитриадис, който е и негов племенник, неочаквано подадоха оставки заради случая.

Шпионският скандал в Гърция - премиерски извинения и оставки по високите етажи на властта

Шпионският скандал в Гърция - премиерски извинения и оставки по високите етажи на властта

Подслушван е бил лидера на ПАСОК