Хакери от военното разузнаване на Русия успешно са проникнали в украинската газова компания Burisma, която е в основата на драмата с импийчмънта около президента на САЩ Доналд Тръмп, бившия вицепрезидент Джо Байдън и семейството му. Това обявиха изследователи в областта на киберсигурността, цитирани от Си Ен Ен.

Служители на украинската газова компания са били подмамени да предадат своите компютърни идентификационни данни чрез сложна мрежа от фалшиви сайтове, създадени от руското военно разузнаване ГРУ, уточнява фирмата за онлайн сигурност Area 1.

Джо Байдън отказва да свидетелства по импийчмънта срещу Тръмп

Джо Байдън отказва да свидетелства по импийчмънта срещу Тръмп

Това щяло да отклони вниманието от обвиненията срещу настоящия президент

Сайтовете са създадени така, че да изглеждат и да се усещат като същите обикновени работни продукти, до които служителите на Burisma биха имали достъп ежедневно, отбелязват Area 1 в доклада си.

Вестник "Ню Йорк таймс" беше първият, който съобщи за хакването и отбеляза, че опитите са започнали в началото на ноември, докато семейство Байдън, Украйна и импийчмънтът доминираха новините в САЩ, и докато вървяха изслушванията за импийчмънта в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ).

Си Ен Ен са се обърнали към руското посолство във Вашингтон за коментар, но все още не са получили отговор.

Зеленски пред CNN: Всички в Украйна са много уморени да слушат за Burisma

Зеленски пред CNN: Всички в Украйна са много уморени да слушат за Burisma

Отхвърли твърденията, че е бил готов да обяви разследване срещу Burisma

Не е ясно каква информация са търсили хакерите или колко тежко Burisma е била компрометирана. Експерт по киберсигурност, който говори пред Си Ен Ен за ситуацията, каза, че това вероятно не е първият път, когато руски агенти са хакнали Burisma, добавяйки, че руските хакери са много агресивни в киберопитите си в Украйна.

Но в светлината на ролята на Burisma в разгръщащата се политическа сага, в която Тръмп е притискал украинските власти да разследват Байдън и неговия син Хънтър, който е бил в управителния съвет на Burisma, проучването на системите на компанията много прилича на руските опити през 2016 г. за дестабилизиране президентските избори в САЩ.

"Времето на кампанията на ГРУ във връзка с президентските избори в САЩ през 2020 г. събужда призрака, че това е ранно предупреждение за това, което очаквахме след успешните кибератаки, предприети по време на изборите през 2016 г. в САЩ", се изтъква в доклада.

Главният прокурор на Украйна: Няма дело Burisma, то е само в нечия глава

Главният прокурор на Украйна: Няма дело Burisma, то е само в нечия глава

В управата на компанията беше Хънтър Байдън…

Area 1 наблюдава интернет за т. нар. "фишинг" атаки. Тя е създадена през 2013 г. от двама бивши служители на Агенцията за национална сигурност на САЩ и компютърен учен.

Орен Фалковиц, съосновател и изпълнителен директор на компанията, е казал пред Си Ен Ен, че Area 1 проследява действията на ГРУ от известно време.

На въпрос дали е уведомил Burisma за руската кампания, Фалковиц е признал, че компанията е направила "поредица от разкрития". Той е отказал да коментира "с кого сме разговаряли преди публикуването на доклада, но това беше в съответствие с отговорните стандарти".