Грузинският президент Михаил Саакашвили призова европейските страни да осъдят Русия заради ракетната атака срещу територията на Грузия. Той посети мястото и огледа останките от ракетата.   

Припомняме, вчера Тбилиси обяви, че руски самолет е нарушил грузинското въздушно пространство и е изстрелял към село Цителубани ракета, която не се е взривила.

„Това не е само проблем на Грузия. Това е заплаха за грузинската сигурност, но застрашава и сигурността на Европа", коментира Саакашвили.

Руският посланик в Грузия - Вячеслав Коваленко, заяви че грузинската страна е изложила пред него своята версия по случая, но е невъзможно  Русия да има нещо общо със събитията.

Междувременно от руското външно министерство заявиха, че миротоворците на Русия в Южна Осетия са видели самолет, който е открил огън, но той е идвал от грузинска територия.

Москва:
Озадачени сме от инцидента

В изявление на грузинското външно министерство обаче, се казва, че правителството на Грузия разполага с неопровержими доказателства за акта на агресия отстрана на Русия. Радар, отговарящ на стандартите на НАТО, е засякъл полета на самолета, включително времето и траекторията му.   

Трябва да се отбележи, че грузинските въоръжени сили не разполагат с със СУ-24, нито с ракети, подобни на падналата над село Цителубани ракета „Радуга." -се казва в официалната позиция на Грузия по повод на руските обвинения, че атаката е дошла от грузинска територия.

Призовава се международната общност да изрази ясна и принципна позиция по отношение на руския акт на агресия срещу суверенна страна.

В изявлението на грузинското външно министерство се подчертава, че действията на Русия противоречат на Хартата на ООН, забраняващата употребата на сила.