Грузинският премиер Иракли Кобахидзе предложи в четвъртък "рестартиране" на отношенията със Съединените щати, съобщи агенция Интерпрес, след като Вашингтон спря повече от 95 милиона долара помощ поради опасения относно законът за "чуждестранни агенти", предава "Ройтерс".

Грузия беше потопена в криза тази пролет заради приемането на закона за "чуждестранни агенти", който влезе в сила в четвъртък.

Опозиционните политици и Западът казват, че законът, който изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "агенти на чуждо влияние", е авторитарен и ще задуши опозицията.

"Що се отнася до грузинско-американските отношения - ние сме в режим на изчакване. Ние сме напълно готови да пренастроим отношенията", каза Кобахидзе, цитиран от Интерпрес.

"Знаете, че през последните три-четири години много неща се объркаха в тези отношения, така че връзката се нуждае от рестарт. Ние сме абсолютно готови за това, най-важното е да видим следващите стъпки", добави той.

Управляващата партия в Грузия обвини САЩ в изнудване

Управляващата партия в Грузия обвини САЩ в изнудване

Причината е решението за налагане на визови ограничения срещу членове на парламента, подкрепящи законопроекта за чуждестранните агенти

Управляващата партия "Грузинска мечта" казва, че законът за "чуждестранните агенти" е необходим за защита на националния суверенитет.

Спирането на американската помощ, която държавният секретар Антъни Блинкън обяви в сряда, е резултат от прегледа на двустранното сътрудничество, който беше представен през май, заедно с визовите ограничения срещу някои грузински граждани.

"Антидемократичните действия и фалшивите изявления на грузинското правителство са несъвместими с нормите за членство в ЕС и НАТО", каза Блинкън, добавяйки, че Вашингтон ще продължи да предоставя известна помощ на Грузия, която има исторически силни връзки със Запада.

В четвъртък Кобахидзе повтори твърденията на правителството, че подобни ограничения представляват "изнудване" и обсъждането на допълнителни санкции срещу Грузия е "контрапродуктивно".

"Вместо да се изнудваме и заплашваме, трябва да водим здравословен разговор за подобряване на отношенията, рестартирането им", каза Кобахидзе.

Грузия разследва заговор срещу управляващите

Грузия разследва заговор срещу управляващите

План за убийството на бившия премиер Бидзина Иванишвили и създаване на безредици